Serozni meningitis

0
359

Serozni_meningitisSerozni meningitis je klinički sindrom u koji spadaju veoma različite bolesti, po svojoj etiologiji, klinici, evoluciji i prognozi.

Etiologija

Uzročnici seroznih meningitisa mogu biti virusi, bakterije, rikecije, spirohete, protozi i gljivice. Pored toga serozne meningitise mogu da izazovu toksoalergične i hemijske nokse.
Od virusa u prvom redu dolaze u obzir enterovirusi (potlo, Echo i Coxacie), zatim arbo (grupa krpeljnog meningo-encefalitisa i Myxovirus mumpsa.
Najčešće bakterije koje izazivaju serozni meningitis su mikobakterium tuberkulose, salmanele i brucele.
Među ostale uzročnike dolaze u obzir: Rikecije (Rickettsia prowazeki i Coxiella Burneti), Spirohete (Leptospire i treponoma palidum), Protozoi (toxoplasma gondii) i Gljivice (Torulosis neoformanas).
Toksoalergične, fizikalne i mehaničke nokse; egzogene intoksikacije (olovo), endogene intoksikacije (urea), serumska bolest, sunčanica i ponovljena lumbalna punkcija mogu dati meningealni sindrom.

Patogeneza

Patogeneza seroznih meningitisa nije jedinstvena, nego zavisi od uzročnika ili uzroka koji su doveli do oboljenja.

Klinička slika

U kliničkoj slici seroznih meningitisa dominiraju meningealni simptomi, ali je njihov intezitet veoma različit i zavisi prvenstveno od uzročnika koji je izazvao meningitis, ali i od reakcije oboljelog organizma. Tako se mogu vidjeti veoma blagi oblici bolesti sa nekompletno izraženim meningealnim sindromom, na primjer kod meningitisa izazvanog virusom parotitisa i ECHO virusima, pa do najtežih meningitisa i meningoencefalitisa koji izaziva bacil tuberkuloze.
Simptomatologija seroznih meningitisa može biti upotpunjena i drugim simptomima, koji olakšavaju etiološku dijagnozu, na primjer, otok pljuvačnih žlijezda kod parotitisa, ospa i povećanje limfnih žlijezda kod ECHO viroza, ikterus kod leptospiroza itd. Prognoza seroznih meningitisa je veoma različita kako u pogledu ishoda bolesti, tako i u pogledu sekvela. Najlošiju prognozu ima tuberkulozni meningitis, pogotovo ako nije na vrijeme postavljena dijagnoza i ordinirana specifična terapija.
Općenito uzevši serozni meningitisi imaju blaži tok i bolju prognozu nego gnojni meningitisi.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i izgleda likvora, a etiologija dokazuje na osnovu seroloških pretraga i izolacije uzročnika iz likvora, krvi, stolice, ispirka iz guše itd. Likvor je serozan, broj ćelija povišen, a ćelije su pretežno limfociti. Količina bjelančevina je povećana, a količina šećera normalna ili snižena.
Uzročnici se mogu dokazati mikroskopski, ako su u pitanju bakterije, a na kulturi tkiva, ako su u pitanju virusi. Za etiološku dijagnozu seroznih meningitisa virusne etiologije najviše se upotrebljavaju serološke pretrage.

Diferencijalna dijagnoza

U diferencijalnoj dijagnozi seroznih meningitisa prije punkcije dolaze u obzir svi meningitisi, meningizmi i subarahnoidalno krvarenje. Tek nakon lumbalne punkcije može se znati da li se radi o seroznom meningitisu. Na toj dijagnozi se obično i ostane, jer je samo kod manjeg broja oboljelih moguće dokazati etiološki o kome se seroznom meningitisu radi.

Terapija

Većina seroznih meningitisa zahtijeva simptomatsku, jer etiološke terapije za sada nema. Kod meningitisa koji su izazvani bacilima tuberkuloze, spirotehama, leptospirama i gljivicama dolazi u obzir i etiološka terapija.

POSTAVI ODGOVOR