Zarazne bolesti i dalje pretnja

0
307

Zarazne_bolesti_i_dalje_pretnjaU predgovoru izveštaja, Mark Sprenger, direktor ECDC-a, upozorava da najveću opasnost predstavlja samozadovoljstvo u pogledu infektivnih bolesti, odnosno stav da je borba s njima dobijena. „Ovaj izveštaj pruža mnoštvo dokaza da su mikrobi još uvek strahoviti neprijatelji“, ističe Sprenger, a prenosi Rojters.
Na primer, „zabrinjavajući signali“ na planu malih boginja, registrovani 2009. godine, sada su prerasli u epidemiju te bolesti u mnogim zemljama članicama Unije. Od početka 2011. registrovano je više od 30.000 slučajeva malih boginja u Uniji.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u septembru ove godine upozorila da se na više lekova otporna tuberkuloza, kao i na medikamente ekstenzivno otporna tuberkuloza u Evropi „alarmatno“ šire i da će od njih umreti na hiljade ljudi, ukoliko zdravstvene vlasti evropskih zemalja ne budu brzo reagovale.
Jedam od razloga za današnju epidemiju tuberkuloze je i sve rasprostranjenija otpornost bakterija na antibiotike, ističe se u izveštaju ECDC.
Veliku pretnju predstavlja i „superbakterija“ iz Indije, koja se prvi put pojavila u Evropi, tačnije u Britaniji avgusta prošle godine i otad se ubrzano širi.
„U cilju borbe protiv zaraznih bolesti od najveće važnosti su stalna ulaganja u sistem nadzora nad njima, kao i njegovo unapređenje, uprkos ekonomske recesije širom Evrope“, stoji u izveštaju.
ECDC upozorava na još neke nove bolesti koje bi mogle da predstavljaju pretnju javnom zdravlju. Ima na primer, znakova da se tzv. „virus Zapadnog Nila“ pojavio u nekim delovima jugoistočne Evrope, a registrovana su i lokalna inficiranja bolestima za koje se ranije smatralo da mogu biti samo „uvezene“, kao što su malarija, denga groznica i čikungunja.

POSTAVI ODGOVOR