Vakcina protiv virusa čikungunja je delotvorna

0
233

Vakcina_protiv_virusa_ikungunja_je_delotvornaStručnjaci američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti su objavili kako su razvili eksperimentalnu vakcinu koja kod majmuna deluje protiv virusa čikungunja, koji se širi svetom poslednjih godina.
Njihov pristup mogao bi da posluži kao model za vakcinu i protiv nekih drugih egzotičnih virusa, preneo je Rojters.
Za izradu vakcine oni su koristili čestice nalik virusu, odnosno lažne verzije virusa, koje podsećaju na praznu ljušturu.
Ova vakcina se pokazala delotvornom na majmunima protiv infekcije čikungunjom, koju prenose komarci. To oboljenje je retko fatalno, ali izaziva onesposobljavajući bol i iscrpljenost i može da ostavi trajne posledice.
Virus čikungunja se prvi put pojavio pedesetih godina prošlog veka, a povratio se 2004. i otad se proširio na dvadesetak zemalja, zarazivši milione ljudi.
Vodja istraživanju Gari Nejbel i njegove kolege ističu da su promene u svetskoj trgovini, putovanjima, kao i klimatske promene učinile da se razne vrste komaraca šire van svojih prvobitnih staništa, prenoseći i tzv. „alfaviruse“, u koje spada i čikungunja, ali i zapadni, istočni i venecuelanski virus konjskog encefalitisa, kao i virus o’njong-njong i virus reke Ros.
Virus o’njong-njong je sličan čikungunji, a može se naći u Ugandi, dok virus reke Ros ugrožava Australiju, Papuu Novu Gvineju i druga pacifička ostrva.
Stručnjaci su i ranije pokušavali da razviju vakcinu protiv čikungunje, ali je jedan takav pokušaj izazvao simptome slične samoj bolesti, dok su se druge potencijalne vakcine loše pokazale pri testiranju.
Američki tim je u stvari primenio pristup kompanije „Merk“, koja je koristila čestice nalik virusu za izradu vakcine protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice. Čestice iz takve vakcine nalikuju ispražnjenim virusima. One ne mogu da izazovu oboljenje, ali ih organizam „prepoznaje“ kao viruse i napada ih.
Vakcinisani majmuni su, kao što je rečeno, postali otporni na infekciju čikungunja virusom, a antitela koja su nastala u njihovom organizmu su od tog virusa zaštitila i laboratorijske miševe. Sledeći korak biće testiranje nove vakcine na ljudima.
Američki proizvodjač vakcina, kompanija „Novavaks“ iz Merilenda, takodje koristi čestice nalik virusima za proizvodnju vakcine protiv gripa, a u saradnji sa indijskom firmom „Kadila farmasjutikalz“ radi na razvoju vakcine koja bi, osim protiv gripa, možda bila delotvorna i protiv denga groznice i čikungunje.
Izvor:Tanjug

POSTAVI ODGOVOR