Gripa i jačanje imunološkog sistema

0
234

Gripa_i_jačanje_imunološkog_sistemaGripa je virusno oboljenje sa simptomima bolova u zglobovima, mišićima, visoke temperature, kašlja, glavobolje. Obično je jedino što pomaže odmor, puno čaja i tekućine i to do 2,5 l te snižavanje temperature. Veliku važnost treba staviti na unos namirnica bogatih nutrijentima koji jačaju imunološki sustav.
Za vrijeme trajanja gripe bitno je jačati imunološki sustav. Izbjegavati slatko, rafinirane šećere(smanjuju obranu imunološkog sustava) , konzervirano, alkohol, grickalice, fast food (slabe imunološki sustav), masnu hranu. Posebnu pozornost treba obratiti na unos namirnica koje djeluju antioksidativno, jačaju imunološki sustav,  hrane ga.

Izdvojila bi sljedeće namirnice:

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama losos, tuna, srdela. Omega 3 je prekursor spojeva koji djeluju u regulaciji imunološkog sustava.
Voće i povrće po mogućnosti iz eko provjerenog uzgoja, bogati su Vit C,A, E neophodni za normalan rad imunološkog sustava.
Češnjak sadrži sumporne spojeve važne kod rješavanja infekcija poput prehlada i gripe.
Orašasto voće i sjemenke su bogate zinkom i selenom, najvažnijim mineralima za obranu organizma.
Shiitake gljive sadrži lentinan, fitonutrijent jača imunološki sustav.
Izdvojila bi i zob kao cjelovitu žitarcu bogatu beta glukanom izuzetnim za jačanje imunološkog sustava.
Od dodataka prehrani bi preporučila Zn, vitamin C, echinaceu da se simptomi gripe svedu na minimum.
Stolisnik, paprena metvica i cvijet bazge također mogu ublažiti simptome gripe.
Hrana koja se konzumira za vrijeme bolesti bi trebala biti što lakša i jušnija.Juha od povrća sa malo pilećeg mesa, te riblja juha sa lukom i češnjakom je pravi lijek za gripu. Jesti smeđu rižu, kruh sa sjemenkama, i lagani sir bez masti sa puno povrća na salatu ili kuhanog povrća.
Zobena kaša sa jabukom i kruškom. Skuhati jabuku i krušku u vodi te dodati zobene pahuljice i grožđice, sve to kuhati dok se ne zgusne i evo laganog i bogatog doručka.

Važno:

Redovito perite ruke
Vlažite zrak kako ne bi bio presuh
Odmarajte se što je moguće više i stres smanjite na minimum
Redovito i što kvalitetnije se hranite

POSTAVI ODGOVOR