Erysipelas – Crveni vetar

0
293

erysipelas_crveni_vetarErysipelas – Crveni vetar je akutna infektivna bolest prouzrokovana hemolitičkim streptokokom, koji se klinički odlikuje simptomima i karakterističnim promenama na koži ili sluzokoži u vidu crvenila, otoka praćenih opštim simptomima.Javlja se sporadično u svim uzrastima.
Oboljevanje je češće zbog mikro i makropovreda na nosdrvama, varikoziteta, ekcema na potkolenicama.Može se reći da je zapaljenje derma sa lokalizacijom streptokoka u limfnim kapilarima, potkožnom tkivu, krvni sudovi su prošireni i oko njih se nalazi serofibrinski eksudat koja se širi u okolna tkiva.Ako je otok na mestu zapaljenja izrazito velik, dolazi do kompresije krvnih kapilara, poremećaja ishrane i nekroze.

Klinička slika:

Inkubacija je kratka od nekoliko časova do nekoliko dana.Počinje naglo sa jezom, groznicom, visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću.Na mestu infekcije se javlja svrab i bol koji se pojačava.Koža je na tom mestu crvena, otečena i sjajna.Ponekad  se javljaju  i vezikule.Okolne limfne žlezde su uvećane i bolne.Erysipelas – Crveni vetar se najčešće javlja na licu, okoline nosa, širi se na oba obraza u vidu leptira da bi se zaustavio na granici kosmatog dela glave.Pored  Erzipela lica opisuju se sledeći klinički oblici:
Erzipel potkolenice, javlja se kod starijih osoba sa varikozitetima noge.Pojava otoka na potkolenici može biti ekcemasta što omogućava naknadnu infekciju.
Erzipel novorodjenčeta, ulazno mesto za infekcije je pupčani patrljak, danas skoro i nema zbog dobre higijene.
Erzipel starih osoba sa lokalnim promenama, velikim bulama, hemoragičnim eksudatom.
Erzipel hroničnih bolesnika, stanje može da bude veoma teško kod dijabetičara, alkoholičara i osobama sa  horničnim oboljenjem jetre, bubrega.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu lokalnog nalaza, zapaljenje kože, koji se brzo širi.Streptokok se nalazi u limfnim i krvnim kapilarima.Antisteptolizinski titar je povećan i nivo fibrinogena.

Lečenje:

Izolacija bolesnika nije potrebna, treba izdvojiti pribor za jelo i za ličnu higijenu.Kauzalna terapija je stub u lečenju.Primenjuje se Penicilin ili Eritromicin.Kombinacija prokain-benzil Penicilina- (Jugocilin), dnevna doza od 800-1600.000 IJ. Osim toga daje se simptomatska terapija analgetici, anipiretici, razni oblozi, neutralne masti, maslinovo ulje jer smanjuje zategnutost kože i bola.

Komplikacije:

*Retrobulbarna flegmona, zapaljenjski proces se širi i može da dovede do enukleacije očne jabučice, moguć je razvoj meningitisa ili sepse.
*Meningitis i sepsa, ukoliko streptokok prodire u krvotok.
*Akutni artritis i nefritis koji su vrlo retki slučajevi.

POSTAVI ODGOVOR