Vodene boginje kod odraslih

0
1763

Vodene boginje kod odraslihVodene boginje (Varicella)- ovčije boginje javljaju se kod dece manjeg i većeg uzrasta, ali nije retkost da se pojave kod odraslih u zrelim godinama, ukoliko nisu preležali u dečjem dobu i kada postanu roditelji preleže ih zajedno sa decom.Boginje spadaju u grupu zaraznih oboljenja koje se karakterišu osipom po koži, povišenom telesnom temperaturom, oboljenjem disajnih organa, gubitkom apetita.Najpoznatije su male boginje Morbilli koji zahvaljujući vakcinaciji skoro da je iskorenjeno-isčezlo zatim Varicella ili vodene boginje javlja se uglavnom na proleće ili na jesen.Od vrsta boginja postoji još Rubeola-crvenka koji se retko susreće, ali ono što je najopasnija tzv. velike boginje Variola vera kod nas je skroz iskorenjeno.
Kod odraslih od Varicella mnogo teže se oboleva nego kod dece, češće su komplikacije i sekundarne infekcije.Kada se osoba jednom zarazi stiče trajni imunitet.Virus ostaje u organizmu i prilikom pada imuniteta izazove kliničku sliku u vidu herpesa, koji može biti u više oblika kao herpes simplex, labijalis, genitalis, zoster.
Osip na koži može da zavarava čak i lekare jer javlja se atipična forma koji se prepiše alergijskoj reakciji.Zato treba saslušati bolesnika uzeti celu anamnezu bolesti da se greške ne dešavaju.
Varicella je visoko kontagiozno respiratorno prenosivno oboljenje.Izvor zaraze je ne samo čovek koji je obolelo od varicelle već kada u okolini nalazi se neko sa nekom vrstom herpesom npr.zosterom.Kod odraslih bolest se javlja u naletima, pojavom ospom, koji kasnije bude bulozna forma i na kraju se suši i nastaje krusta.Praćen je sa visokom temperaturom, opštom lošem stenjem i bolovima u zglobovima.Od komplikacije i usled baktrijske superinfekcije česte su varicelozne pneumonije sa ubrzanim disanjem, cijanozom, bol u grudima, kašalj, gubitak apetita.Na RTG snimku pluća vidi se pneumoničke infiltracije i ako nema znakova za pneumoniju.Regresija je dugotrajna.

Druga vrsta komplikacije je varicelozni encefalitis-retka pojava.Težak izgled bolesnika, teturav hod, povraćanje, nistagmus, gubitak ravnoteže, hipotonija muskulature.Nasuprot ovome posle pojave ospe može nastati encefalitis sa fulminantnim (žestokim) tokom, ili neurološke komplikacije kao neuritis optičkog nerva, transverzalni mijelitis uz prolazne trombocitopenije.Redje komplikacije su miokarditis, nefritis, artritis.Kao bakterijske komplikacije kože može biti furunkuloza, karbunkuloza, flegmona.Izazivač je piogeni stafilokok koji može doći u dodir sa kožom.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i kliničke slike, serološkim metodama, izolacija virusa varicelle iz vezikula, brisa ždrela.

Lečenje:
Kod odraslih daje se simptomatska terapija, analgetici, antipiretici.Zatim zbog komplikacije treba dati Aciclovira što je pre moguće u dozi 4-5 puta 800 mg. na dan u toku od 7-10 dana.

Prevencija:
Varicelle može da se sprovodi vakcinacijom, ali nije u kalendaru obaveznih vakcina.Može još da se sprovodi hiperimunim gamaglobulinima.

POSTAVI ODGOVOR