Virusni hepatitis

0
257

Virusni hepatitis je akutna infektivna bolest,virusnog porekla, koja klinički ispoljava opštim znacima infekcije, a kao najizrazitiji simptom je žutica.
Postoji dva klinička oblika sa epidemiološkog aspekta gledano:
– hepatitis infekcioza
– serumski ili inokulacioni hepatitis
Razlikujemo virus tipa A ili IH virus , koji izaziva infektivni hepatitis i virus B ili SH virus prouzrokovač serumskog ili inokulacionog hepatitisa. Virus A nalazi se u krvi i fecesu. Infekcija se prenosi feko-oralnim i parenteralnim putem.Virus B nalazi se u krvi obolelih ili vironoša a prenosi se parenteralno. Imunitet posle preležanog infektivnog hepatitisa je trajan. Posle serumskog odnosno parenteralnog je imunitet kratkotrajan.
Izvor infekcije i kod jenog i kod drugog hepatitisa je isključivo čovek.
Virusni hepatitis pokazuje dva tipa oboljenja: IKTERČNI i -ANIKTERIČNI

AKUTNI IKTERIČNI VIRUSNI HEPATITIS

Ovo oboljenje prolazi kroz tri stadijuma:
-preikterični,-ikterični i -rekonvalescentni
Preikterični stadijum počinje sa gastrointetinalnim poremećajima,gubitkom apetita, gadjenjem i povraćanjem. Mokraća je tamnije boje, a stolica svetla. Bol u predelu jetre, a često bolovi u mišićima i zglobovima. Jetra je uglavnom uvećana. Temperatura povećana a može da bude i bifazična.
Ikterični stadijum odlikuje se pojavom žutice. Najpre se oboje sklere, lice, trup,i najzad ekstremiteti. Žutica je različitog intenziteta i traje oko 3-4 nedelje.
Mokraća je tamna, zbog prisustva velike količine bilirubina, a stolica je svetle boje zbog delimičnog ili potpunog nedostatka žučnih boja u crevima.
AKUTNI ANIKTERIČNI VIRUSNI HEPATITIS
Razlikuje se dva tipa: – Abortivni oblik, bez poremećaja opšteg stanja, zbog minimalnog oštećenja jetrinog parenhima što se manifestuje kratkotrajnim povećanjem dijastaza.
LEČENJE:
Cilj lečenja je uglavnom podsticanje regeneracione sposobnosti obolele jetre,(vitaminska terapija)
zatim sa kombinacijom simptomatske terapije. Glavna uloga u lečenju je MIROVANJE bar mesec dana. U fazi rekonvalescencije bolesnik može da ustaje ali se ne sme zamarati.
Važno mesto zauzima ishrana bolesnika. U početku davati lakšu hranu, voćne sokove, jogurt, griz i krompir.Kako se bolesniku otvara apetit treba dati jaču hranu, a nikako ne sme svinjsko meso,razne konzerve,alkohol i gazirano piće.
INFEKTIVNI HEPATITIS:
Je bolest dece i mladjih osoba. Bolest je sezonskog karaktera. Prenosi se feko-oralnim putem. Direktnim ili indirektnim kontaktom. Virus se izlučuje u spoljnu sredinu stolicom obolelih, ili rekonvalescenata. Bolesnici su zarazni od druge polovine inkubacionog perioda pa do 2-3 nedelje ikteričnog stadijuma.
SERUMSKI ILI INOKULACIONI HEPATITIS:
Izvor infekcije su: asimptomatske vironoše. Virus B posle manifestne ili latentne infekcije dugo se zadržava u krvi rekonvalescenata. Najčešći način prenošenja je upotreba razne instrumente, upotreba zagadjenih igala, brizgalice itd. Inficiranje može biti i sa primenom ljudskom plazmom ili serumom.Posle serumskog hepatitisa imunitet je kratkotrajan.

POSTAVI ODGOVOR