Zaštita od Korona Virusa

0
436

Zaštita od Korona VirusaKorona virusna bolest  (COVID-19) je zarazna bolest osobe koje se zaražu mogu imati blagu ili tešku kliničku sliku.Za vreme epidemije treba preduzeti maksimalnu zaštitu za svoje zdravlje, i zdravlje drugih ljudi.Bolest je teža za starije ljude i oni koji boluju od hroničnih bolesti.
Šta treba da uradimo?
-obavezno nošenje zaštitne maske
-ruke prati što češće temeljno trljanjem ruke sredstvima na bazi alkohola ili prati sapunom i mlakom vodom.Ruke koristimo za dodir predmeta koji mogu biti kontaminirani.Dodirujemo oči, nos, usta i tako prenosimo virus.Nije na odmet da nosimo i zaštitne rukavice.
-nošenje zaštitne maske su obavezne u zatvorenim prostorijama u svakoj prilici, uz fizičku distancu.Zaštitna maska se stavlja primereno gornja strana gde se nalazi ojačanje, tvrdi materijal stavlja se kod nosa i obikuje se prema nosu i lica.Donji deo maske se navlači ispod brade, a na uši se navuče vezivač.
-svakako izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.Nekad i ne primećujemo dodirivanje ali ruke mogu pokupiti viruse i lako možemo da se razbolimo.
-izbegavajte bliske kontakte, gužve, udaljite se bar 1,5 metar daljine od ljudi zbog kontakta.COVID-19 se širi respiratornim kapljicama koje izlaze iz usta, nosa osobe koji je već zaražen.
-ako imate temperaturu, kašalj, otežano disanje, kratak dah odmah se javite u COVID ambulantu.
-koliko god je moguće izbegavajte: rukovanje, grljenje, ljubljenje, držite razmak od 1,5 metar i kada razgovarate.Ako primetite da osoba ima respiratorne simptome, infekcije disajnih puteva odmah se udaljite od te osobe.

POSTAVI ODGOVOR