Post COVID sindrom

0
466

Post COVID sindromBolest COVID-19 je podmukla zarazna bolest, infekcija ostavlja posledice po nekim delovima organizma.Otežavaju svakodnevno funkcionisanje i traju nedeljama ili mesecima.
Prikrivena infekcija u organizmu dovodi do prolongiranog odgovora.Najčešći simptomi nakon blaže ili teže preležane bolesti uključuje se dugotrajan gubitak čula mirisa i ukusa, hroničan umor, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak kose, kožni osip, poremećaj pamćenja, malaksalost, konvulzija ili začepljenje krvnih žila mozga, koji dovede do prolazne paralize.
U slučaju gubitka ukusa dolazi do oštećenja ćelija smeštenih u pupoljcima jezika, usled nadražaja čulnih neurona prenese se na ostale neurone živčanog sistema, koji prepoznavaju četiri osnovna ukusa (slano, slatko, kiselo, gorko).
Nakon preležanja COVID-19 čulo mirisa i ukusa sporo se vraća zbog imenjenosti mirisa
(parosmija) i svi izvori mirišu kao riba.Oštećen je i disajni sistem bol u grudnom košu, suv kašalj, prostor izmedju plućnih alveola sadrži krvne sudove.Povećan je rizik za nastanak plućne fibroze kod starije populacije i kod pušača.
Može biti oštećen i kardiovaskularni sistem na male krvne sudove i na proces zgrušavanja krvi, formiranja tromba, koji se vidi iz analize D-dimera jer je jako povišen, pad trombocita i produženo protrombinsko vreme.Lakše kardiološke smetnje su aritmija, plapitacija, tahikardija, visok krvni pritisak.
Produženi COVID mogu pratiti  endokrinološke i metaboličke smetnje od gastrointestinalnih tegoba do hiperglikemije, poremećaj u radu štitne žlezde do smanjene funkcije bubrega.Korona virus može direktno da zarazi širok dijapazon ćelija u telu i izaziva preteranu imunološku reakciju, koji dovodi do oštećenja u čitavom telu i narušavnja zdravlja.
Čuvajte energiju:
-podesite tempo života i dovoljno se odmarajte
-aktivnost rasporedite za čitavu nedelju
-odredite prioritet što baš morate uraditi.

POSTAVI ODGOVOR