Trihinoza-Trihina

0
397

Trihina je parazit tankog creva mnogobrojnih sisara svinje, divlje svinje, psa, mačke,patke.Ovim parazitom čovek se inficira jedući meso u kome se nalazi trihina.U mišićima svinje larve ovog parazita žive učaurene po godinu dana i duže.Čovek se zarazi jedući meso bolesne životinje naročito ako nije dovoljno kuvano, prženo ili pečeno, i isečeno na manje komade.U velikim komadima trihina ne može da se uništi u dubini jer toplota nije dovoljno jaka da uništi učaurene parazite.U sušenom mesu ili kobasicama larve trihine mogu takođe da se održe dosta dugo. Oplođena parazita  prodre u podsluznicu tankog creva gde polaže žive larve.Oni dospevaju kroz limfnim i krvnim sudovima u jetru zatim kroz srce, pluća u krvotok i raznose se u sve delove tela, i najčešće se zadržavaju u mišićima siromašnim glikogenom.To su mišići vrata, interkostalni mišići gde se zaustavljaju i savijaju u spiralu ili u obliku broj 8.Mišićna vlakana se hipertrofišu i parazit se okruži čaurom i tako larve učaurene mogu da žive mesecima ili godina ali većina njih ugine i kalcifikuju se.
Klinički znaci: Bolest počinje crevnim tegobama,gađenje,bolovi u trbuhu, proliv, povraćanje.To je prvi period.Kada počinje migracija larvi prelazi u drugi period  što se odlikuje  visokom temperaturom, uzročnik je toksin koji luči parazit.Pojavi se difuzni bol u mišićima, edem lica i očnih kapaka, teško gutanje i žvakanje, počinje otežano disanje i bolovi u očima. Ponekad se pojavi i osip.Tu prelazi u sledeću fazu bolesti tj. treći period bolesti tu postoji učauravanje larvi kada bolesnik počinje da gubi težinu pojavi se kaheksija pa čak nastupa i smrt zbog komplikacije na plućima ili srcu.
Ozdravljenje preživelih je dugotrajan, izražena i visoka je eozinofilija.U prvom periodu bolesti teško je postaviti dijagnozu zbog raznih simptoma, velika pomoć su serološke reakcije kao i intradermalne reakcije što ukazuju na trihinelozu.
Lečenje:antihelmintičnim sredstvima lečenje ostaje bez uspeha bilo da su primenjene od početka.Lečenje je simptomatsko sedativi igraju veliku ulogu, zatim rehidratacija i antibiotici zbog komplikacije.
Profilaksa je najvažnija stroga kontrola usoljenog, dimljenog i smrznutog mesa.U klanicama meso se pregleda mikroskopski da bi se utvrdilo da li postoji trihinoza.

POSTAVI ODGOVOR