Dijagnoza i liječenje enterobijaze

0
261

Dijagnostička metoda koja se koristi za dokazivanje Enterobiusa je uzimanje perianalnog otiska po Grahamu. Otisak se uzima običnom ljepljivom trakom (selotejp) koja je zalijepljena za predmetno stakalce. Ljepljiva traka se treba odlijepiti sa stakalca i nalijepiti preko perianalnih nabora uz blago pritiskanje kako bi se jajašca zalijepila za traku. Nakon toga traka se skine sa kože i ponovno zalijepi preko stakalca koje se stavi u ambalažu i dostavi u laboratorij tijekom 24 sata. Posebno je važno da se otisak uzima ujutro nakon ustajanja, ali svakako prije pranja ili kupanja kako se jajašca ne bi uklonila. Otisak je potrebno uzimati 3 do 5 dana za redom. Rezultati pretraga dostupni su već za 24 sata.

Kod liječenja je važno terapijom obuhvatiti sve članove obitelji koji su zaraženi ili sve zaražene osobe u jednoj grupi kako ne bi došlo do ponovne zaraze za nekoliko dana. Nakon liječenja potrebno je prokuhati sve rublje i posteljinu i detaljno očistiti prostorije da do ponovne infekcije ne bi došlo zbog jajašaca iz okoline.

Uz liječenje je vrlo važno djelovati preventivno kako do zaraze ne bi ni došlo. To ponekad može biti teško, posebno kod boravka djece u većim kolektivima kao što su dječji vrtići i škole. Stoga je prije svega potrebno voditi računa o osobnim higijenskim navikama djeteta, a sve prostorije se također moraju redovito i kvalitetno održavati čistima.

POSTAVI ODGOVOR