Rabarbarom protiv raka

0
219

Rabarbara potječe iz Azije, od davnina se upotrebljavala u ljekovite svrhe, a danas je predmet mnogih znanstvenih studija

Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka sa krupnim listovima i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim stabljikama. Za ishranu se koriste samo stabljike, jer listovi posjeduju toksin.

Znanstvenici su otkrili da sastojci rabarbare mogu pomoći u borbi protiv raka. Ti sastojci imaju još veći učinak ukoliko se biljka izmrvljena peče u pećnici ili kao pita. Rabarbara sadrži polifenole, koji mogu ubiti stanice raka ili pomoći pri spriječavanju njegova nastanka.

Rezultat istraživanja je izuzetno važan jer pruža nove načine liječenja raka, koji su manje toksični i nisu toliko štetni za zdravlje. Rabarbara se može upotrijebiti i onda kada je rak pokazao otpornost na medicinske načine liječenja jer ima antikancerogena svojstva.

 

Rabarbara, povrće koje je u Europu donio Marko Polo i koje se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje problema probavnog sustava, bogato je dijetalnim vlaknima, vitaminom C, kalcijem i kalijem.

Rabarbara se koristi kod priprema salata, juha, umaka, kompota, marmelada, džemova, pita, savijača, kolača… Zbog svoje kiselosti odlično se slaže s masnijom ribom, a koristimo je i u umacima s janjetinom, svinjetinom i patkom.

POSTAVI ODGOVOR