Kako preživeti vrućine?

0
238

kako_preziveti_vruine_1Šta učiniti da na ulici na plus četrdeset ne bismo padali u nesvest

Al’ je vruće ovih dana!

Kako bismo lakše podneli nesnosne vrućine, lekari savetuju da povedemo računa o načinu ishrane, unošenju vode u organizam, temperaturi u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom, i smanjenju fizičke aktivnosti.
Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u takozvanu osetljivu populaciju – deca, trudnice, dojilje, starije osobe, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima, kao i oni oni čiji je posao vezan za rad napolju.

Šta jesti

Svima se preporučuje da redovno jedu – obavezan je doručak, lagani ručak i večera kao i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu i okrepiti organizam. Treba jesti laganu i lako svarljivu hranu – salate od povrća, posne sireve, čorbe, ribu, a treba dobro paziti da meso bude dobro termički obrađeno.

Rashladite se tuširanjem

Zaštita od vrućine podrazumeva redovno održavanje lične higijene – tuširanje mlakom vodom pre odlaska na spavanje, posle dolaska s posla, iz grada, sa rekreacije, svakodnevno menjanje garderobe…
Preporučuje se redovno provetravanje prostorija, upotreba zavesa na prozorima, podešavanje klima-uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od sedam do 10 stepeni.

Šešir na glavu

Kad ste na otvorenom prostoru, obavezno nosite odeću od prirodnih materijala, udobnu obuću, zaštitite se šeširom ili kačketom, rashlađujte lepezama i zaštitite kožu odgovarajućim kozmetičkim preparatima, naročito tokom sunčanja, koje se ne preporučuje u periodu od 11 do 16 sati.
Ne preteruje s fizičkim naprezanjem, vežbanjem i dugim hodanjem, a na spavanje idite pre ponoći, jer tada san krepi umoran organizam, regeneriše tkiva i čini da je osoba sutradan potpuno odmorna i manje nervozna.

Pijte dovoljno tečnosti

Pored vode, koja je najbolja, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a treba smanjiti unos kafe i alkohola, jer deluju kao diuretici. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj, i ne preterivati sa hladnim napicima.
Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost, bez obzira na to da li su žedne.

POSTAVI ODGOVOR