Vitamin H – biotin

0
262

biotinČarobna stvar za kožu i kosu

Biotin često nazivamo i koenzimom R ili vitaminom H. To je čarobna stvar koja rešava sve naše probleme s kosom, a znatno ulepšava i kožu. Bez njega izgledali bismo mnogo stariji. Hemijski naziv mu je d-biotin. Ta se u vodi topiva stvar nalazi u svakom telesnom tkivu, a zbog njegovih svojstava poznavaoci su ga svrstali u skupinu B vitamina. Biotin u organizam može doći na dva načina: prehranom i proizvodnjom u telu pomoću crevnih bakterija.

Za što je neophodan?

Biotin pomaže u svim reakcijama u kojima se prerađuju masnoće i ugljenihidrati. Osim toga, samo uz pomoć biotina u živčanom sastavu može nastati važna stvar – acetilkolin. On je odgovoran za prenos sadržaja kroz živce, pa njegov nedostatak rezultira lošom funkcijom živaca. No, najvažnije svojstvo biotina je da čuva zdravlje noktiju, kože i kose.

Ne zna se koliko je tačno biotina čoveku potrebno, pa tako ni ko bi mogao biti ugrožen njegovim nedostatkom. No pretpostavlja se da ga više trebaju osobe s crevnim tegobama, oni koji dugo piju antibiotike i osobe koje idu na dijalizu. Dojenčad i deca ga dobivaju za lečenje nekih teških kožnih bolesti (npr. seboroičnog dermatitisa). Lečenje biotinom pomaže kod dijabetičke neuropatije, degenerativne živčane bolesti uzrokovane povišenom razinom šećera u krvi.

Ako ga ima premalo

Bolesno stanje izazvano njegovim manjkom pojavljuje se izuzetno retko. Prvi mogući znaci nedostatka mogu biti gubitak apetita i mučnina. Može izbiti ihtioza (bolest ljuskanja) i smanjti se broj crvenih krvnih zrnaca. Kod dece može nastati seboroični dermatitis. Zbog nedostatka može nastati i atrofična upala jezika i depresija. Nedostatak se može pojaviti i kod osoba koje su na dugotrajnoj terapiji antibioticimam ili su dugo vreme na infuziji. Simptomi su ekcemi na licu i telu, gubitak apetita i mučnina, iscrpljenost, loš metabolizam masnoća, bolovi u mišićima i grčevi u nogama.

POSTAVI ODGOVOR