Stolica otkriva od čega bolujemo

0
392

Stolica_otkriva_od_čega_bolujemoNeki se pojedinci osećaju zdravim, a imaju po tri do četiri stolice na dan, drugi nisu zabrinuti što imaju samo jednu stolicu svakog trećeg dana. Zbog nepostojanja jasne „normalne“ učestalosti pražnjenja creva, neophodno je pratiti promene jer svaka od njih može biti znak koji ne bi trebalo zanemarivati.
STOLICA POPUT OLOVKE
Susreće se kod iritabilnog creva, ali može upućivati i na stenozu završnog dela debelog creva tumorom, upalom ili ekstraluminalnim procesima. Kod pacijenata koji se žale na tegobe sa pražnjenjem trebalo bi pregledati stolicu i uočiti njezin izgled, miris, primese (krv, sluz, gnoj, paraziti). Neophodno je izvršiti rektalni pregled i pogledati izgled fecesa na prstu rukavice.

STOLICA CRNE BOJE POPUT KATRANA, OŠTROG MIRISA
Znak krvarenja iz gornjeg dela probavnog trakta (jednjak, želudac ili dvanaestopalačno creva). Pri jakom krvarenju stolica je poput crne kaše, a bolesnici pokazuju znakove cirkulacijskog kolapsa. Neki lekovi kao preparati gvožđa i bizmuta mogu obojiti stolicu u crnu boju.

VOLUMINOZNE STOLICE
Ovo se najčešće javlja pri bolestima tankog creva ili gornjeg dela debelog creva. One su često svetle, vodenaste ili masne, smrdljive, bez krvi, a često sadrže i neprobavljenu hranu.

STOLICE MALOG VOLUMENA
Česti odlasci u toalet uz čestu flatulenciju i pražnjenje sluzi upozoravaju na bolest levog dela kolona i rektuma. Asocirana inkontinencija upućuje na disfunkciju rektalnoga sfinktera, neurološku bolest ili dijabetičku neuropatiju.

NOĆNA POJAVA PROLIVA
Gotovo uvek upozorava na organsku bolest.
POJAVA KRVI U STOLICI
Upućuje na upalu, infekciju ili neoplazmu.

GNOJ I ESKUDAT
(koji se često zamenjuje sa sluz) upućuje na upalu i infekciju.

PENUŠAVE STOLICE SA STEATOREJOM
Stolica sa povećanom količinom masti upućuje na slabu probavu ili lošu apsorpciju u crevima (malapsorpcijski sindrom).

HRONIČNI PROLIV
Bolesnici sa hroničnim prolivom su iscrpljeni, dehidrirani, gube na težini, obično su bez apetita i pokazuju znakove pothranjenosti. Najčešći uzroci hroničnog proliva su hronične bolesti kao ulcerozni kolitis, divertikuloza creva, hronični pankreatitis, šećerna bolest (dijabetička enteropatija), tuberkuloza creva, sida. U slučaju hiperperistaltike trebalo bi pomišljati i na hipertireozu. Terapijski u svim vrstama proliva najvažnije je nadoknaditi tečnost i elektrolite i zatim se koncentrisati na lečenje osnovne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR