Zeleno povće i maksimalno korišćenje skrivenih lekovitih vrednosti

0
611

karfiolVjerujem da su većini čitalaca ovoga teksta poznate ljekovite vrijednosti zelenog povrća kao sto su kupus, rastika, kelj, blitva, špinat, šparoga, brokoli itd.
Svako od ovih povrća ima mogućnost stvaranja antikancerogenog enzima zvanog „mirosinaza“ /myrosinase/. Ovaj enzim ne samo da ima antikancerogena svojstva koja sprečavaju razvoj ćelija raka, već pomaže jetri kod detoksikacije organizma i generalno utiče na pojačanje ljudskog imuniteta.

Gdje i kako naći ovaj ljekoviti enzim?

Već smo ranije rekli da gore navedeno povrće ima mogućnost stvaranja mirosinaze. Tačno ovako kako je napisano: „Ne sadrzi, ali ima mogucnost stvaranja“.
Već ste mogli vidjeti na koji način crni i bijeli luk formiraju neka ljekovita jedinjenja.
Na sličan način se i mirosinaza formira u zelenom povrću.

Uzmimo za primjer obični kupus, mada je princip potpuno isti i za ostale biljke iz porodice kupusastog povrća. Kada nožem prerežemo glavicu kupusa, oštećujemo i ćelije kupusa i mijenjamo mu molekularnu strukturu. Ovo uzrokuje formiranje i aktiviranje enzima na mjestu presjeka. Mirosinaza enzim pretvara hranljive tvari kupusa u njihove aktivne forme i time pojačava imunološka svojstva biljke. U suštini sama biljka, u našem primjeru kupus, formiranjem mirosinaze pokušava da zaliječi mjesto na kome je povrijedjena, to jest mjesto presjeka. Što vise sjeckamo biljku, to više pospješujemo formiranje ove ljekovite supstance. Obično, biljci je potrebno oko 10 minuta za formiranje optimalne kolicine mirosinaza enzima.

Prema tome, isjeckajte sitno kupus, ili drugo kupusasto povrće i ostavite da odstoji oko 10 minuta prije kuvanja ili jedenja svjezeg.
Kratkotrajno kuvanje, dok povrće ostane još uvijek hrskavo, neće unistiti ljekovita svojstva.
Takodje, dokazano je da vitamin C pojačava antikancerogena dejstva mirosinaza enzima. Ako pripremate kupus salatu, umjesto sirćeta, iscijedite limun na kupus i maksimizirajte njegova ljekovita svojstva.
Ovako pripremljena salata ne samo da djeluje preventivno protiv raka, već i aktivno, unistavajući aktivne kancerogne ćelije, i pomaže imunom sistemu. Vaša jetra će, takodje, biti zahvalna za ovako pripremljenu salatu.

Dugotrajno kuvanje poništava djelovanje enzima i jako je važno ostaviti isjeckan kupus da odstoji desetak minuta dok se ne formira maksimalna kolicina mirosinaze. Poslije ovoga možete kuvati povrće kraće vrijeme na laganoj, ili srednjoj vatri, bez gubljenja imunoloških vrijednosti.

Kupus je uzet kao primjer, ali ista pravila važe za sve kupusaste biljke kao što su kelj, rastika, blitva, karfiol, brokoli itd…
Izvor:eserihija.com/imuni_sistem

POSTAVI ODGOVOR