Razvoj govora kod dece

0
285

razvoj_govora_kod_deceStručnjaci naglašavaju da je važno da deca imaju interakciju sa okolinom, da primećujete da vas razumeju, da reaguju kada im nešto pričate ili ih pitate
Dinamika razvoja govora individualna je za svako dete, a da bi pričalo dete mora da ima normalan nivo inteligencije, razvijen sluh, motoriku govornih organa, ali i da dobija stimulaciju od okruženja. Problemi sa govorom najčešće se jako kasno otkrivaju, a za lečenje, naglašavaju stručnjaci, vreme je veoma dragoceno. Zbog toga je bitno pratiti dete i reagovati na najmanji znak zastoja.

Govor se razvija do pete godine, ali deca počinju da ispuštaju glasove jako rano i već oko šestog ili sedmog meseca većina beba može da ponovi slogove ma-ma ili ba-ba. Dok dete ne počne da govori ono guče, brblja nerazumljive reči, vežba vokale, što često liči na pevanje.

Lingvalni period, odnosno period govora počinje kada dete izgovori prvu reč, što se, po pravilu, događa od 9. do 16. meseca života. Do prvog rođendana dete bi trebalo da reaguje na svoje ime, da ume da kaže baba, mama, tata, da ume da pokaže „gde je pametna glava“ ili „gde zeka pije vodu“.

Mališani tog uzrasta često imitiraju zvukove životinja, pa znaju da odgovore na pitanje, na primer, „kako kaže kuca“.

Prepoznaju predmete, delove tela, znaju da pokažu šta žele. Stručnjaci naglašavaju da je važno da deca imaju interakciju sa okolinom, da primećujete da vas razumeju, da reaguju kada im nešto pričate ili ih pitate. Od 18. meseca pa do drugog rođendana dete bi trebalo da zna da vam pokaže, na primer, kuću, cvet, loptu, da razume kada kažete „donesi mi papuče“.

Stručnjaci tvrde da je ovo period kada se intenzivno obogaćuje rečnik, pa dete koristi i razume do 300 reči. Ako ove karakteristike izostaju, prvo što treba da proverite je detetov sluh. Ukoliko je to u redu, dalje se proverava motorika govornih organa, detetov emocionalno-socijalni razvoj, ali i drugi uzroci koji mogu dovesti do izostanka govora. Ako se problemi sa govorom otkriju rano, u velikom procentu se vrlo uspešno leče.
Izvor:Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR