Jaje i holesterol

0
256

jaje i holesterolHolesterol je normalni sastojak krvne plazme i tkiva.Hranom ga unosimo preko životinjskih namirnica  (jaja, iznutrice,  junetina), to je egzogeni holesterol.Dnevno se prosečno unosimo u organizam oko 500-1000 mg.U organizmu se sintetiše  (jetra i crevna sluzokoža), 2-3 puta više nego što se unosi hranom.To je endogeni holesterol.
Nasuprot ranijem svatanju  JAJE je izbrisan sa crne liste nezdravih namirnica.Spada medju najbogatiju nutritivnu namirnicu, ne zato što ima malu kaloriju, već je prepuna sastojaka za zdrav život. Idealna hrana je za svako razdoblje života, lako se sprema i ukusna je.Jaje  je izvor proteina, može da zameni meso sa niskom kalorijom, lako je svarljivo.

Belance:

Sadrži veći deo proteina, ne sadrži holesterol, već sve potrebne aminokiseline, niacin, riboflavin, vitamin B, mikroelemente, hlor, magnezijum, kalcijum, fosfor, sumpor.

Žumance:

Čini 30% mase jajeta, energetska vrednost je oko 60 Cal.Žumance sadrži karotenoide, lutein, zeaksantin to su izuzetni antioksidansi koji zaštićuju oči od slobodnih radikala.Lecitin u žumancetu sadrži holin koji ima ulogu za razvoj mozga i memorije.

Sadržaj masti  i holesterola u jajetu je manje od polovine ukupnih proteina.Predstavlja izvor esencijalnih masnih kiselina koji je važan za rast CNS-a i redukciju kardiovaskularnih bolesti.Bogat izvor gvoždja, folata, vitamin A, B, E, D, razni minerali:fosfor, cink, kalcijum, selen, antioksidansi.Posebno treba naglasiti B12 vitamin, koji pomaže za pravilno sazrevanje crvenih krvnih ćelija i za rast  svih ćelija. Jedini vitamin je  C koga nema u jajetu.
Jaja su više korisna nego štetna.Jedno jaje sadrži oko 300 mg. holesterola, lecitin, koji suzbija holesterol i pospešuje eliminaciju iz organizma.
Kod osobe sa visokog nivoa holesterola, treba ograničiti unos jaja jedan put nedeljno,1-2 jajeta sa povrćem jer usporava njegovu apsorpciju.Preterivanje sa hranom bogatog izvora holesterola, može da izazove srčano oboljenje i formiranje krvnih ugrušaka.

POSTAVI ODGOVOR