Uticaj omiljene hrane na organizam

0
237

uticaj_omiljene_hrane_na_organizamSkoro svaka osoba ima izabranu omiljenu hranu.Dugotrajna izražena  želja samo za jednom vrstom hrane, može da ukaže na neke činjenice vezano za zdravlje.Prekomerna želja za odradjenom namirnicom ukazuje:
-Čokolada, mogući problem može biti stresna situacija, depresija, anksioznost, PMS.Alkaloidi koji se nalaze u čokoladi pomažu u podizanju serotonina.Izvor magnezijuma i vitamina B koji se koristi u proizvodnji energije.Magnezijum je bitan element kod nerava, kostiju, mišića, imunog sistema.Crna čokolada može za dve nedelje da smanji nivo hormona stresa Kortizol kod osobe sa povišenom krvnom pritiskom.Dnevna količina treba da iznosi 30-40 g.
-Hleb i testenina, mogući problemi su anksioznost, neraspoloženost, depresija.Osobe koje uskraćuju unos ugljenih hidrata sklone su promenama raspoloženja.Proteinska hrana smanjuje nivo hormona serotonina, što ga ugljeni hidrati povećavaju i tada se oseća puno bolje i zadovoljnije.
-Želja za gaziranim pićima može biti nedostatak kalcijuma.Gazirana pića pomažu lučenje kalcijuma iz kostiju, na taj način organizam dolazi do neophodnih zaliha. Mnogo je zdravije ako se koristi više mlečnih proizvoda, sira kajmaka, povrće i razne suplemente.
-Slana hrana, suviše želja ukazuje na problem štitne ili nadbubrežne žlezde.Ukoliko ste pod stalnim stresom, organizam slabo luči hormone kao adrenalin, kortizol i aldosteron što utiče na balans soli čime se objašnjava potreba za unosom.

POSTAVI ODGOVOR