Asai bobice

0
245

Acai-berryPalmino srce, božji plod, „brazilski delikates“ samo su neki od naziva za asai bobice, malene i tamnoljubičaste, prirodni eliksir zdravlja i lepote.
Ova neobična voćka, koju su stru­čnjaci Svetske zdravstvene organizacije proglasili najzdravijom na svetu, raste isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u šumama Amazona.
Riznica antioksidanata
Asai bobice, koje imaju kombinovan ukus čokolade i borovnice, najjači su antioksidant na svetu. Imaju tri puta više antioksidanata od borovnice i čak deset puta više od crnog grožđa.
Bogate su aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama, a kora im je rudnik prirodnih vlakana. Zavisno od toga koji problem želite da rešite, izaberite neki od preparata na bazi asai bobica po svojoj meri.
Bobice po svačijoj meri
„Asai detoks“, recimo, pomoći će vam da očistite organizam, „asai slim“ učiniće da se brzo i lako rešite suvišnih kilograma, a „asai pjur“ da poboljšate imunitet. Svi ti preparati se mogu naći na našem tržištu.
Asai bobice ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju rad creva, oslobađaju otrove i višak tečnosti iz organizma, što direktno utiče na topljenje masnih naslaga.
Zbog velike količine vlakana i enzima, asai bobice smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što snižavaju nivo holesterola u krvi.
Bobice su izuzetno efikasne i u podizanju imunološkog sistema, organizam uspešno štite od virusa, bakterija i drugih nepoželjnih „napadača“ i podmlađuju lice i telo.

Skidaju kilograme
Asai bobice su sjajna pomoć za smanjenje telesne težine. Kombinacija antioksidanata, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina čine da telo brže sagoreva kalorije i da se masnoća mnoge brže topi. Rezultati su vidljivi posle desetak dana intenzivnog korišćenja, a u pitanju je potpuno normalan, prirodan podsticaj organizmu.
Stručnjaci preporučuju i zdravu ishranu, fizičku aktivnost da bi se po­spešila pozitivna dejstva asai bobica.
Amazonske bobice su i idealno gorivo za telo zato što povećavaju energiju i mišićnu snagu, zahvaljujući čemu možete da radite intenzivnije i duže a da ne osetite umor. Dokaz za to je da su ove bobice na redovnom meniju brazilskih fudbalera i sportista koji se bave borilačkim veštinama.
A ako se odlučite da dopunite ishranu, preporučena dnevna doza je od 1.000 do 4.000 mg, što je znatno manja porcija od one koju Brazilci jedu jer je procenjeno da je čak 42 odsto njihove ishrane bazirano na ovom voću.
U brazilskoj narodnoj medicini ulje asai se koristi za lečenje dijareje, koren za poboljšanje krvne slike i protiv žutice, kora ploda je dobra za čireve, a od semena se pravi čaj protiv povišene temperature.
Koristi ih i Opra
Esencija korena se koristi i protiv malarije, hepatitisa, dijabetesa, gubitka kose, krvarenja, bolesti bubrega, menstrualnih bolova i bolova u kostima.
Jedna od prvih koja se zauzela za ovo bobičasto voće jeste američka TV zvezda Opra Vinfri.
– Oslabila sam 20 kilograma za godinu dana, bez ikakve muke. Osećam se baš dobro, a najvažnije mi je što sam stabilizovala problem s tiroidnom žlezdom koji imam godinama – priznala je voditeljka, kojoj se zdušno priključila i čuvena kuvarica Rejčel Rej. Ona je na početku bila skeptična, ali je posle nekoliko meseci korišćenja ovih bobica oduševljena.
– Svakome bih preporučila ovo voće. Iako nemate nikakve zdravstvene probleme, možete ga jesti, koristiti kao dodatak ishrani i osećaćete se bolje. Neverovatna je moć koja se krije iza tako male voćke. To je najprirodniji način da ubrzate metabolizam – objasnila je Rejčel Rej.

POSTAVI ODGOVOR