Piti vodu sa limunovim sokom

0
214

piti-vodu-sa-limunovim-sokomVoda je najvažnija hranljiva materija za život svakog živog bića, pa i čoveka.Neophodan sastojak u ćelijama i u vanćelijskim tečnostima, zatim u medjućelijske tečnosti kao krv, limfa, sokovi raznih žlezda.Voda u organizmu ima mnogobrojne uloge, za normalno funkcionisanje svakog organa, omogućava rastvaranje unete hrane u organima za varenje.Služi kao prenosilac raznih hemijskih supstancija koje nastaju u procesima metabolizma i koje su nepotrebne organizmu od ćelija do organa za izlučivanje.Igra ulogu u regulisanju stalne telesne temperature, u mehaničkim pokretima zglobova, u radu raznih organa.Zato je važan unos potrebne količine vode u toku 24 časa što zavisi od gubitka vode preko dana iz organizma preko mokraće, stolice, suza, znoja i disanjem.
U normalnim uslovima odrasla osoba treba da uzima oko 40 g. vode na svaki kilogram telesne težine.Kao izvori vode za organizam služi voda za piće i razne namirnice biljnog i životinjskog porekla u kojima se nalaze različite količine vode.
Voda za piće može da se obogati sa sokom od limuna. Zato postoje indikovani razlozi, šta čini limunov sok u organizmu? Balansira PH, smanjuje kiselost organizma.Limun spada u alkalne namirnice.Sadrži limunsku kiselinu, ali alkalizuje organizam.U limunu se nalzi vitamin C i kalijum, koji vrši stimulaciju mozga i nerava, kontroliše krvni pritisak, pomaže varenju, podstiče jetru za proizvodnju žuči, smanjuje gorušicu i zatvor.Čisti organizam od toksina, dobar je diuretik,  umanjuje disajne probleme i osvežava dah.Dobro deluje kod kožnih problema, smanjuje bore i ublažava zapaljenje desni.

POSTAVI ODGOVOR