Kako izabrati i proceniti voće?

0
334

kako-izabrai-i-proceniti voceVoće je potreban organizmu zbog raznovrsnog sadržaja, koji se odnosi na vitamine, minerale, fitonutrijenata, antioksidansa (izoflavonoidi), koji su veoma potrebni za neutralizaciju slobodnih radikala.
Kod konzumacije voća treba uzeti u obzir najvažnija tri svojstva:
*Glikemični index-GI
*Energetska vrednost-E-kalorije
*Sposobnost apsorpcije slobodnih radikala-ORAC-Oxygen Radical Absorption Capacity.
-Glikemični index (GI) je pokazatelj  brzine porasta glukoze u krvi nakon konzumacije voća u odnosu na čistu glukozu.Taj pokazatelj je izuzetno značajan za dijabetičare, sa insulinskom rezistencijom koja vremenom može biti podloga za razvoj mnogih bolesti.U vezi glikemijkog indeksa se razlikuje: niski, srednji i visoki glikemični indeks.
-Energetski iznos (E), izražen u Kcal za količinu od 100g pojedine vrste voća.Razlikuje se sa niskokaloričnim vrednošću, srdnje i visokokalorične vrste u 100 g.
-Sposobnost apsorpcije slobodnih radikala ORAC vrednost izražen u jedinicama na 100g voća, koji se upućuje na antioksidativno dejstvo u svim životnim namirnicama i iznosi od 3000-5000 ORAC jedinica.

Što se tiče voća razlikuje se:
ORAC  jedinica sa visokim vredostom više od 600 jedinica u 100g i manje od 600 jedinica u 100g voća što znači nisku vrednost.
Oxygen Radical Absorption Capacity neutralizuje slobodnih radikala, pomaže kod bolesti srca, krvnih sudova, lečenje malokrvnosti u borbi protiv kancera.ORAC je spektrofotometrijski metod merenja antioksidativnog kapaciteta biološkog uzroka in vitro.
Pri prosečnim mentalnim i fizičkim aktivnostima organizam proizvodi toliko slobodnih radikala, da za njihovo neutralizovanje potrebno uzeti u organizam antioksidanse čiji kapacitet iznosi oko 3000-5000 ORAC jedinica.
Potreba sa antioksidansima u nekim prilikama povećava se do 12000 ORAC jedinica i to u sledećim slučajevima:
-Neadekvatna i jednolična ishrana
-Nedovoljan san
-Aerozagadjenje
-Duvanski dim
-Stres
-UV i druga zračenja
ORAC jedinica pokazuje sadržaj antioksidansa koji namirnica raspolaže, a organizam može da apsorbuje.Najviše antioksidansa se nalazi u 100 g suve šljive, groždje, borovnice.Moćni antioksidansi se nalaze u šargarepi, bundevi, džigerica, tunjevina, riblje meso.To su značajni zbog vitamina A.Vrlo je korisno zbog vitamina C citrusno voće, paprika, kiwi, šipak, kiseli kupus.Vitamina E sadrži maslinovo, suncokretovo, bundevino ulje, integralne žitarice, avokado, susam, badem.Treba naznačiti dejstvo Selena, bioflavonoida, posebno antocijan, superokside dismutaza (cink, magnezijum, bakar).

 

POSTAVI ODGOVOR