Mleko-idealna hrana i napitak

0
407

mlekoMleko sadrži više od 200 korisnih sastojaka. Tinejdžerima treba mleko i mlečni proizvodi zbog kalcijuma
Od trenutka rođenja mleko za svakog ima životno važnu ulogu. Ono predstavlja prvo popijeno piće i prvu hranu za rast i razvoj. Poput majčinog, i druga životinjska mleka su idealno komponovana hrana sa više od dvesta korisnih sastojaka. Iako mleko čini 90 odsto voda, u njemu se nalazi čak dvadeset dobro izbalansiranih aminokiselina, mlečni šećer laktoza, više od četrdeset masnih kiselina, mineralne materije, vitamini, pigmenti, sterini, hormoni…
Od vitamina, najvažniji su A, D i E, a od minerala kalcijum, čija je uloga u izgradnji i održavanju čvrstine kostiju nezamenljiva. Kalcijum, takođe, ima važnu ulogu u izgradnji imuniteta, smanjivanju posledica alergija, kao i u relaksaciji i opuštanju mišića. Mleko sadrži i laktoferin, mali peptid, takođe važan za jačanje imuniteta, a neke studije pokazuju i da redukuje pojavu karcinoma u digestivnom traktu, jer je dobar antioksidans. Omiljeni beli napitak nezamenljiv je za slabe i iscrpljene osobe, a posebno koristan za one koji rade sa radioaktivnim i toksičnim materijama koje narušavaju funkciju jetre, razmenu proteina i minerala. Često se koristi pri lečenju gornjih disajnih puteva, toplo sa medom i njegovim produktima. Kao proteinski napitak nezamenljiv je i u sportskoj ishrani.
Nutricionisti tvrde da mleko ne doprinosi povećanju kilograma, jer jedna čaša ovog punomasnog napitka sadrži samo 134 kalorije, a na tržištu postoji veliki izbor mleka sa manjim procentom masti.
Ovaj podatak važan je za tinejdžere, koji zbog opsednutosti vitkom linijom isključuju mleko iz ishrane, a nedovoljan unos znači smanjene količine joda u organizmu, što u kasnijem periodu života može da utiče na loš razvoj mozga njihovih potomaka!
Tinejdžeri treba obavezno da piju mleko i jedu mlečne proizvode zbog kalcijuma koji im je potreban u većim količinama za razvoj kostiju i zuba. Kalcijum jača kosti tokom adolescencije, što kasnije smanjuje rizik od preloma i osteoporoze. Jedna čaša mleka na dan obezbeđuje i polovinu neophodne količine joda koji je važan za pravilan rad i razvoj tiroidne žlezde.
Zato mleko svakako treba da bude deo svakodnevne ishrane, jer će šolja popijena ujutru osvežiti organizam i omogućiti dobar početak dana, a uveče, mleko popijeno sa kašikom meda, obezbediće dobar san.

POSTAVI ODGOVOR