Savet za zdravu ishranu

0
382

Savet za zdravu ishranuDanašnjim tempom života naša ishrana je postala brza sa malo vremena, i obično jedemo hladne obroke umesto kuvanih jela. Hrana je svakodnevna potreba i izuzetno je važno kakvu hranu konzumiramo, da sačuvamo naše zdravlje duševnu, dobru fizičku kondiciju i dobar imuni sistem.
Pravilna ishrana se sastoji iz sledećih hranljivih namirnica.
-voće, povrće
-belančevine
-ugljeni hidrati
-masti
Naša zdrava ishrana sadrži i nehranljivih sastojaka:vitamini, minerali, voda.
Svaka namirnica oslobadja odredjenu količinu toplote, koja nastaje sagorevanjem u organizmu.Hranljivost se meri energetskom vrednošću.Važna je količina hrane koja se konzumira zatim raspored obroka najmanje tri glavna obroka i jedno do dve užine.Piramida ishrane nas uči za raznoliku hranu, povećanje unosa inegralnih žitarica, jesti puno voće i povrće, smanjiti unos životinjskog porekla, masnoću, rafiniranog šećera, slatkiša, smanjiti upotrebu soli, alkoholna pića, povećati fizičku aktivnost i piti puno čiste vode.
Mediteranska ishrana je postala standard pravilne ishrane.Raznovrsnost i umerenost su ključ zdrave hrane.“Hrana kao lek“.Zdrava ishrana može da stane u jednu piramidu, koja daje vizuelni, vrlo slikovit prikaz onoga što pravilna ishrana podrazumeva.Uravnotežena i raznovrsna ishrana je temelj zdravlja, pomaže u regulaciji telesne mase.
Predložena je podela namirnica u pet grupa:
-hleb, pirinač, testenine, cerealije—40%
-povrće–18%
-voće—-17%
-mleko, jogurt, mlečni proizvodi—-10%
-meso, piletine, riba, leguminoze, jaje, orasi—-10%
-masnoće, ulje, slatkiši—5%
——————————————————————
=100%
Oblik piramide ukazuje na učešće svake grupe namirnica u ishrani.To se naziva nutricionistička piramida.

POSTAVI ODGOVOR