Kada treba proveravati antitela na Koronu

0
368

Kada treba proveravati antitela na koronuPrvo ćemo govoriti šta su to antitela? To je jedna vrsta odbrane organizma protiv infekcije, kada neki napadač ulazi u organizam, tih antitela ima više ali sada nam je najvažnija od antitela IgM i IgG.
IgM antitela su prva koja treba proveravati jer stvaraju se već od 7-10 dana od početka infekcije.Svoj maksimum dostižu oko 21.dana do mesec dana i posle počinju da opadaju.
IgG antitela predstavljaju dugoročnu memoriju našeg organizma uz pomoć koji se on bori protiv mikroorganizama kada dodje u dodir sa njima.Prisustvo ovih antitela ne znači da ste u potpunosti zaštićeni od infekcije.
Treba naglasiti da IgG antitela na Koronu virus pada posle izvesnog vremena, da naš organizam nema više odbrambenu moć.
Znači da je VAKCINACIJA neophodna kako bi se antitela održao na odgovarajućem nivou.
IgG antitela na koronu se stvaraju oko 14. dana i svoj maksimum dostižu oko 40 dana i posle polako se opadaju.Postoje više vrsta IgG antitela koju naš organizam stvara na različite proteine ovog virusa to su:
-S (spajk) protein ovog virusa
-N (nukleokapsid)
-E na omotač virusa i na membranu virusa M.
Kada se radi o vakcinaciji interesuje vas količina antitela koju imate.Fajzer, Sputnjik V, Astra-zeneka dizajnirani su da stimulišu stvaranje IgG antitela na S protein.Tačno morate tražiti da se uradi analiza na ovaj protein.
Kod kineske vakcine Sinofarm što sadrži umrtvljene viruse, treba da se traži ukupan titar antitela jer se ne zna u kojoj meri se stvaraju od pet vrsta proteina.To možete kontrolisati nakon primanja vakcine, tek posle 2-3 nedelje.Posle vakcinacije svaka osoba ima individualni imunološki odgovor i zato ne treba vršiti uporedjivanje analize sa drugim osobama.

POSTAVI ODGOVOR