Čarg – Štrausov sindrom (Churg Strauss)

0
241

arg_-_trausov_sindromČarg – Štrausov sindrom (Churg Strauss) ili alergijska granulomatoza je veoma redak oblik vaskulitisa. U ovom oboljenju postoje znaci vaskulitisa na koži i unutrašnjim organima, udruženi sa astmom i povećanim brojem jedne vrste belih krvnih ćelija koje se zovu eozinofili.
Kao i kod drugih vaskulitisa bolest najverovatnije izaziva veći broj različitih činilaca. Veruje se da neki nasledni faktori (geni), infekcija ili drugi činioci iz spoljne sredine mogu imati značajnog udela u nastanku bolesti.
Ovaj sindrom se javlja kod starijih muškaraca, obično nakon dugogodišnje astme i sa porodičnom atopijskom predispozicijom.
Oboljenje se ispoljava visokom temperaturom i telesnim propadanjem nakon prodromalne faze sa alergijskom rinitisom. U drugoj fazi bolesti, pojavljuju se eozinofilni infiltrati plućnog tkiva, uz eozinofiliju u perifernoj krvi i sa slikom poliarteritisa ( zapaljenje više zglobova) u sledstvenoj fazi vaskulitisa i sa napadima bronhijalne astme. Tada u kliničkoj slici dominiraju kožne lezije, uz pojavu purpure ( crvenilo kože u vidu tačkastih krvarenja ili većih podliva), pojava gastrointestinalna krvarenja i abdominalnog bola, kongestivna srčana insuficijencija usled nodularnog perikarditisa, endotelijalna fibroza i eozinofilni infiltrati, kao i znaci zahvatanja bubrega usled fokalnog nekrotizirajućeg glomerulonefritisa. U oko 60% bolesnika javljaju se zglobne promene, a može biti prisutna mono – ili polineuropatija, abnormalnost paranazalnih sinusa i pojava plućnih infiltrata.
Dijagnoza  se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza (povećanje eozinofila i nivoa imunoglobulina E), histološkog nalaza bioptičkog uzorka kože ili pluća.
Primenjuju se glikokortikoidi, a po potrebi se uvode i citotksični lekovi. Značajna je i primena simptomatskih lekova: antihipertenziva, kardiotonika i antibiotika.

POSTAVI ODGOVOR