Hormonalna neravnoteža

0
335

hormonalna-neravnotezaTokom života mnogo puta prolazimo kroz hormonalne promene i oni pogadjaju sve organe i funkcije u telu, počev od raspoloženja, seksualne i mentalne funkcije.Pojavuju sa odredjeni simptomi koji treba prepoznati jer zdravim navikama, pravilnom ishranom mogu ponovo uspostaviti ravnotežu.
Nesanica-ako patite od nesanice za takvo stanje krivi su hormoni.Svake večeri lezite u isto vreme, vežbajte jogu ili meditirajte, a ishrana da bude slabija.
Znojenje-može biti uzrok neizbalansiranih hormona.Isto tako iznenadni talasi vrućine, znojenje tokom dana može biti signal da su se hormoni uzbunili.Posmatrajte vaš celodnevni jelovnik, pokušajte da popravite ili da izbegnete takve situacije.
Umor-već ako ste umorni na početku dana, ili ste vrlo usporeni, neraspoloženi.Menjajte način ishrane, potražite savet nitricioniste i bavite se fizičkim aktivnostima.
Problemi sa varanjem-usporen metabolizam i pražnjenje creva-opstipacija može da ukaže na manjak hormona.Treba promeniti način ishrane, redovne sveže obroke sa puno voća i povrća, zatim pomaže i fizička aktivnost, šetnja.
Stalno gojenje-ukoliko ste primetili da gomilate kilograme i pored fizičke aktivnosti, obratite pažnju prema jelu.Moguće da je došlo do poremećaja u radu hormona.Promenite način ishrane izbacite iz jelovnika šećer, belog brašna, testenine i smanjite obroke.
Žudnja za hranom-želja za hranom i prejedanje čak i posle unetog obroka je nedostatak nekog hormona.Menjajte ishranu izbacite ugljene hidrate, šećer, slatkiše, alkohol, napitke sa kofeinom.
Hroničan stres-često ne zavisi od osobe već su uzročnici spoljašnjeg sveta.Pomozite sebi sa pravilnom i redovnom ishranom, oslobodite se stresa meditacijom ili jogom.
Depresija-neraspoloženje bez razloga, osećaj odbačenosti, nezainteresovanost često su pratioci hormonalne neravnoteže.Može da postoji klinički razlog depresije, tada se lečite kod psihijatra i uzimajte dobre namirnice puno voća i povrća koji će vam pomoći.

POSTAVI ODGOVOR