Šta su alergeni?

0
92

Alergeni su nevidljive čestice koji ulaskom u organizam izazivaju specifične simptome.To su antitela u telesnim tečnostima ili u ćelijama i menjaju reaktivnost organizma.Dijagnostika i lečenje alergije pripada u domen alergologa.U česte alergene spadaju: polen, prašina, perje, plesni, grinje, životinjska dlaka i neki lekovi.Alergeni mogu da potiču iz spoljnog sveta egzoalergeni ili iz samog organizma i endoalergeni.
Egzoalergeni mogu biti biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla.
Endoalergeni mogu biti iz sopstvenog organizma (autoalergeni)-(izoalergeni), ili iz organizma drugih vrsta (heteroalergeni).
Po hemijskoj strukturi alergeni su proteini velikih molekula albumini-globulini zatim polisaharidi (šećeri), lipoidni (mastima slične materije), kao i neorganske materije.
Egzoalergeni mogu biti primarni to su supstance koje izazivaju alergiju iz prirode dospeveju u organizam (polen, prašina, grinje, dlaka).Postoje i nepotpune alergeni-Hapteni, koji sami po sebi ne mogu izazvati antitela ali vezivanjem za belančevine stvaraju antitela i kasnije u kontaktu sa tom materijom izazivaju alergijsku reakciju.
Egzogeni alergeni se svrstaju u četiri grupe:
*alergeni biljnog porekla, životinjskog porekla, klimatski alergeni i alergeni stana.
*alergeni životinjskog porekla su: jaja, kravlje mleko, mlečni proizvodi, svinjsko meso, riba, rakovi, školjke.Ispoljava se u obliku povraćanja, proliva, grčeva u stomaku, urtikarije, astme, Kvinkeov edem (otok u predelu grla), teško disanje.
*ostali alergeni životinjskog porekla:dlake životinja (pse, mačke, zečevi, goveda, konji), kao ubodi (pčela, komarci, zolje), crevni paraziti (razne vrsta gliste-Ascaris, taenia, oxyuris, ehinokokus.
*alergeni biljnog porekla:polen livadskog cveća, polen trave, korova, žitarica, polen raznog drveća, cveća.
*klimatski alergeni:u niskim podvodama i močvarnim predelima postoje alergeni koji izazivaju alergijsku reakciju.Naročito vlaga pogoduje za razvijanje plesni.
*alergeni stana:kućna prašina zavisi od kakvog  je materijala kuća gradjena.Tu se ubraja alergeni plesni od zidova, posteljine, nameštaja, dušeci.
Treba da spominjemo i lekove koji imaju toksično dejstvo, naročito lekovi koji nisu organska jedinjenja deluju kao alergeni kad se vežu za belančevine organizma i izazivaju alergiju kao Penicillin,Aspirin, sulfonamidi itd.
Hemikalije koji se upoterbljavaju za farbanje stana, nameštaja, kose, krzna itd.
Fizički nadržaji: kao hladnoća i toplota izaziva alergijsku reakciju.Sunčeva svetlost izaziva alergiju kože pruritus (svrab), eritem (crvenilo), urtikariju ili ekcem.
Meteorološke promene vetar, vlaga, jonizacija vazduha pad barometarskog pritiska mogu izazvati alergijsku manifestaciju.

POSTAVI ODGOVOR