Alergo-Prick kožni testovi

0
82

Alergo-Prick kožni testoviAlergija označava preosetljivu reakciju imunog sistema na strane materije iz okruženja to su alergeni.Blaži oblici alergije se manifestuju kao alergijski rinitis, kijanje, curenje i svrab nosa.
Konjuktivitis (crvenilo, pečenje i svrab očiju), promene na koži, poput raznih osipa, ekcema, urtikarije, plikova.Može da se javi bronhijalna astma, suv nadražaljni kašalj, osećaj gušenja sve do anafilaktičnog šoka.
Za dijagnostifikovanje alergije primenjuju se kožni alergo testovi i alergo testovi iz krvi.
Kožni-Prick alergo test na inhalacione alergene predstavljaju i dokazuju preosetljivost (senzibilizaciju), na spoljne alergene to su:polen, ambrozija, grinje, prašina, bakterije, gljivice, duvanski dim, budj, korov, kućna prašina, dlaka makčke ili psa.Spoljni sloj kože predstavlja „šokno tkivo“ u kome dolazi do alergijske reakcije, manifestuje se stvaranjem okolnog tkiva sa crvenilom i papulom.Za kontrolu koristi se rastvor histamina i fiziološki rastvor.
Alergo test iz krvi odredjuje prisustvo IgE antitela na odredjeni alergen se sve više koristi za zamenu kožnog ubodnog testa.
Za dijagnostifikovanje alergijskog dermatitisa ili ekcema koristi se flaster sa 18 vrsta supstance, koji najčešće izaziva kontaktnu alergiju.To je tzv.epikutani test, izvodi se na čistu kožu ledja, nalepi se flaster sa serijom alergena.Alergijski testovi omogućavaju otkrivanje alergena za postavljanje dijagnozu i lečenja.

POSTAVI ODGOVOR