Kako da masirate svoju bebu?

0
254

kako_da_masirate_svoju_bebuMasaža predstavlja najstarije terapeutsko sredstvo koje se primenjuje u cilju ublažavanja tegoba. Kao običaj zabeležena je u kulturama mnogih naroda, preko Indije i Rusije do Kine i Kazahstana.
Blagotvorne efekte masaže na rani rast i razvoj potvrdila su savremena istraživanja, a kroz rad sa decom i klinička ispitivanja.

Zašto masaža beba?

Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenjiv za razvoj ličnosti, tela i osećaj sigurnosti. Takođe, predstavlja odličan način uspostavljanja veze sa detetom, jača njegovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju i izuzetno povoljno deluje na imuno sistem, disanje, varenje kao i na umirenje napetosti kod dece. Sprečava i umiruje bolove koji nastaju usled grčeva blagotvorno delujući na umirenje celog organizma.

Kako masirati bebu?

Koristite nežne i sigurne pokrete vodeći računa o kontinuitetu masaže. Stimulišite čula bebe dodirima, toplim rečima ljubavi i vizuelnom komunikacijom poštujući integritet bebe. Kako bi testirali jačinu pritiska, zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti. Upravo ova jačina je pogodna za masiranje beba jer će je blaži pritisak vremenom iritirati, dok jači može stvoriti osećaj neprijatnosti.

Kada masirati bebu?

Prvenstveno, kada to mami/tati i bebi odgovara. Prilagodite temperaturu sobe (bebe uvek vole da im je toplo i da su golišave) i obezbedite mir i tišinu. Bebu možete masirati ubrzo nakon rođenja čime ćete joj pomoći da se privikne na novu sredinu. Kod malih beba masaža bi trebalo da traje 2-3 minuta. Usresredite se samo na pojedine delove tela (grudi, nogice, leđa). Sa mesec dana možete primeniti celokupnu masažu bebinog tela u trajanju i od 10 do 15 minuta, zavisno od bebinog raspoloženja. Nakon devet meseci starosti, prilagodite masažu detetovim željama i potrebama.
Masaža će detetu pružiti dodatni osećaj sigurnosti, a time i samouverenost za kasniji život.

Čime masirati bebu?

Koristite proverene preparate koji će blagotvorno delovati na kožu bebe kao što su lagana prirodna ulja, na primer bademovo ulje. Vodite računa da su vam ruke čiste, nokti podsečeni i nakit skinut. Svaki pokret ponovite tri puta, masirajući polako, pravilno, nežno i ritmično.

Kada izbegavati masažu?

Izbegavajte masažu kada beba plače ili je uznemirena. Nemojte je masirati odmah nakon obroka, kada štuca ili je akutno bolesna. Takođe, bebu nemojte masirati kada je koža iritirana ili inficirana i ukoliko postoje povrede na koži kao i krvarenja.

Glava i lice

Započnite masažu nežnim maženjem bebine glave. Postavite vaše prste ispod glave i masirajte zadnji deo. Zatim stavite šake na sredinu čela i pomerajte prste na dole prema slepočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nežno masiranje nastavite niz nos i preko obraza do ušiju, nežno ih trljajući, a zatim pravite kružne pokrete oko usta i potom se spuštajte preko brade do vrata.

Podlaktice i šake

Držite bebinu podlakticu jednom rukom i masirajte svaki prst posebno. Masirajte dlan nežno ga trljajući u krug.

Grudi

Počnite od grudne kosti prateći liniju rebara. Trljajte grudne mišiće. Masirajte prostor ispod rebara od sredine prema spolja. Pravite veće kružne pokrete. Masirajte od jednog ramena preko grudi do suprotnog kuka, vodeći računa da zaobiđete nežne bradavice.

Stomak

Pratite liniju creva preko bebinog stomaka. Masirate celim dlanom u smeru kazaljke na satu. Zatim direktno trljate. Nežno masirate pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja.

Noge

Započnite nežno masiranje od stomaka, preko kukova, niz butine i potkolenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u kolenima, privucite stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla.

Stopala

Uzmite stopalo u šaku i masirajte mišiće tabana koristeći male, kružne pokrete. Nakon toga nežno trljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža

Sada nežno mazite bebu od glave do nožnih prstiju jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim završavamo masažu prednje strane tela.

Leđa i guza

Krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Nežno masirajte lopatice od vrha na dole i prema spolja. Kružnim pokretima masirajte mišiće i sledite liniju od rebara prema zadnjici.

Leđa i listovi

Masirajte mišiće desno i levo od kičme spuštajući se prema zadnjici. Koristite sve prste za nežnu masažu mišića zadnjice. Zatim nežno izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

Završetak masaže

Za kraj masaže jednim sveobuhvatnim pokretom nežno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju i preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju. Ovim ćete i bebi dati do znanja da je masaža završena.

POSTAVI ODGOVOR