Najčešći razlozi zbog kojih bebe plaču

0
263

najcesci-razlozi-zbog-kojih-bebe-placuPlač beba uznemiruje roditelji, jer oni često ne znaju njegov uzrok. Kako biste bili pripremljeni za sledeći, pročitajte najčešće uzroke bebinog plakanja.
Pomozite malim plačljivcima
GLAD
Kada ogladni beba želju za hranom često signalizira plačem. Postoje jasni znaci kojima poručuje da je gladna: viče, dodiruje ivice usana, stavlja ruku na obraz ili rukama prekriva usta.
PRLJAVE PELENE
Neke bebe mogu da duže vreme “tolerišu” prljave pelene, dok druge plačem stavljaju do znanja da je vreme da ih roditelji presvuku.
SPAVANJE
Možda milsite da će beba pred odlazak na spavanje biit mirna, ali ona baš tada često galami i plače, naročito ako je previše umorna.
ŽELJA ZA DODIROM
Bebama treba mnogo maženja. One vole da vide lica svojih roditelja, da čuju njihove glasove i da osete njihov jedinstveni miris. Plač je njihov način da vam kažu da im trebate. Možda ste uplašeni da ćete razmaziti bebu,  ali u prvih nekoliko meseci to nije moguće.
STOMAČNI PROBLEMI
Grčevi su jedan od čestih uzroka bebinog plača i veoma su učestali, Pored njih mališane mogu da muče i gasovi. Bebi će pomoći ležanje na leđima, držanje za noge i njhovo okretanja poput vožnje bicikla. Otrkijte i druge moguće uzroke stomačnih  bolova, poput stomačnog gripa, alergija na mleko, netolerancije na laktozu ili apstinencije.
PODRIGIVANJE
Podrigivanje nije obavezno, ali ako beba nakon hranjenja plače, dobro podrigiavnje će rešiti probleme. Bebe gutaju vazduh dok piju ili jedu, Ako vazduh ne ispuste,  to će prouzrokovati nelagodnost, Nekim bebama smeta vazduh u stomaku dok druge ne reaguju na to.
HLADNOĆA ILI TOPLOTA
Nakon što bebi skinete odeću ili joj promenite pelenu, ona na hladnoću može da odreaguje plačem, Sličnu reakciju može da izazove i boravak na previše toplom mestu. Međutim, bebama više odgovara toplota nego hladnoća pa će u drugoj situaciji reagovati umerenije.
ETIKETE NA ODEĆI
Neke bebe su veoma osetljive  na oznake na odeći koje mogu da grebu njihovu kožu. Burno će reagovati i ako se kosa uplete oko njihovog majušnog prsta jer to ometa cirkulaciju.
ZUBIĆI
Rast zubića do kojeg dolazi između 4. i 7. meseca čini bebe nervoznim. A na nervozu one odgovaraju plačem.
SVETLO I BUKA
Bebe ponekad ne uspevaju da se izbore sa svim stimulansima iz spoljnjeg okruženja, poput svetla ili buke, Plačem poručuju: “Dosta mi je”. I njima je potrebno mirno mesto na kojem mogu da neko vreme sebi daju oduška.
TEMPERATURA ILI GROZNICA
Ako ste sve potrebe vaše bebe zadovoljili, a ona i dalje palče, to može da ukazuju na neki zdravstveni problem, poput temperature ili groznice. Verujte svojim instiktima i uvek kada se plač bebe razlikuje od uobičajenog, odvedite bebu lekaru.
ŽELJA ZA AKTIVNOSTIMA
“Zahtevne bebe” žele da ih često izvodite napolje i da otkrivaju spoljni svet. Plač je često jedino sredstvo kojim raspolažu da bi naterale roditelje da im to i obezbede.

POSTAVI ODGOVOR