Kad stigne beba iz porodilišta

0
259

Kad-stigne-beba-iz-porodilistaDolazak bebe je jedan od najradosnijih događaja. Međutim, roditelje muče razna pitanja, a pedijatar Spomenka Mihić Simović daje odgovore na njih.

Kada se treba obratiti lekaru?
Kod beba mlađih od godinu dana i najmanja povišena temperatura je znak da se mora posetiti lekar. Ona najčešće ukazuje na virus ili bakterijsku infekciju – zaključuje Spomenka Mihić Simović, i dodaje da opreznost ne može naškoditi jer potenciajlne probleme treba preduprediti.
Roditelji treba da posmatraju ponašanje bebe i da reaguju na vreme.

Treba li dete da spava na leđima ili stomaku?
Odgovor na ovo pitanje je izričit jer pogrešno rešenje može imati loš ishod za bebu. Treba izbegavati pretopljavanje prostorije u kojoj beba spava. Kada je reč o položaju za spavanje, lekari su istomišljenici.
Bebe moraju spavati na leđima, nikako ne na stomaku jer to može dovesti do iznenadne smrti. Iako nije naučno razjašnjeno zašto dolazi do toga, ima zabeleženih slučajeva- dodaje dr Simović.

Da li je bljuckanje normalna pojava?
Pedijatar daje potvrdan odgovor. Jedini izuzetak predstavlja preterana učestalost povraćanja koje ukazuje na određeni zdravstveni problem.
To je jedna normalna reakcija. Međutim, ako je bljuckanje izraženo i ako beba počne da gubi na težini, onda se treba javiti lekaru, jer to može biti znak da je reč o nekoj urođenoj anomaliji ili problemu sa varenjem – preporučuje ona.

Da li plakanje ukazuje na grčeve? 
Iako plač može ukazati na smetnje koje izazivaju grčevi, ima mnogo drugih uzročnika uznemirenosti kod beba.
Ako beba stalno plače, može biti i reč o upali ušiju, problemima sa stolicom, izbijanju zuba. Ako pokušate da je umirite kapima protiv grčeva ili masažom stomaka a to ne daje rezultate, obavezno potražite stručnu pomoć – ističe pedijatar.

Kada će moje dete prespavati celu noć?
Bebe se najčešće bude na svaka tri do četiri sata, najduže što mogu da spavaju je 18 sati, ali je to najređa pojava. Mališani mogu prekidati san i do deset puta dnevno, što može biti prava noćna mora za roditelje.
– Kada će beba mirno i bez buđenja prespavati noć, veoma je individualno. Najčešće se do toga dolazi kada napuni pet ili šest meseci jer se tada ukidaju noćni obroci – kaže pedijatar.    

POSTAVI ODGOVOR