Tubulointersticijumska nefropatija izazvana lekovima

0
227

tubulointersticijumska-nefropatija-izazvana-lekovimaTubulointersticijumska nefropatija zahvata intersticijum i tubule.Uzroci su različiti nasledni poremećaj, imuni, vaskularni, metabolički, infekcije, teški metali.Može biti akutnog i hroničnog tipa.Akutni oblik se povezuje sa senzitivnim reakcijama na lekove.Od lekova treba spominjati: Ampicilin, Aspirin, Penicilin, oralni hipoglikemici, NSAIL lekove.

Simptomatologija:
Nastanak trijas simptoma: povišena temperatura, eozinofilija, raš ili se javljaju ti simptomi odvojeno ali često zajedno sa bolom u slabinama i zglobovima.Raš je u makulopapuloznom obliku.Bolest bubrega se ispoljava od 2 do 38 dana posle početka terapije.Urinarni nalaz pokazuje hematuriju (krv u mokraći), blažu proteinuriju, leukocituriju, eozinofiluriju.Uz to može da se javi bol i gnoj u mokraći.U težim oblicima javlja se oligurija, nefropatija sa gubitkom natrijuma i distalna renalna tubulska acidoza.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze (korišćenje lekova), objektivnog pregleda, laboratorijske analize, UZ, I.V. urografija, biopsija bubrega.

Lečenje:
Sastoji se od obustave lekova.U težim slučajevima daje se Prednizon.Kod akutne bubrežne slabosti primenjuju se konzervativne mere u kombinaciji sa dijalizom.

POSTAVI ODGOVOR