Kako sačuvati bubrege?

0
332

Kako secuvati bubregeBubrezi su prečistivači organizma, ali o njima baš ne vodi previše računa.
-Uzimanje 2-3 lit. tečnosti u toku dana, da bi bubrezi normalno mogli obavljati svoju funkciju.Prečišćavaju krv od metabolitičkih otpadaka putem urina pa se izlučuje iz organizma.Vrše regulaciju, ravnotežu elektrolita.Ukoliko se uzima mala količina vode nastaje koncentrovani urin i stvaraju se kristali što dovodi do nastanka kamena u bubregu.
-Unos manje masti i proteina naročito životinjskog porekla jer opterećuje bubrege i njihovu funkciju.
-Proveriti s vremena na vreme krvni pritisak, naročito ako je iznad 140/90 Hgmm, treba uzeti tada antihipertenzivne lekove jer povišen krvni pritisak dovodi do oštećenje bubrežnog tkiva.
-Ne treba preterivati sa analgeticima jer dugotrajna primena NSAIL lekova-Brufen, Naprosin, Diclofenak, u slučaju raznih bolova uzimati oprezno.
-Česte urinarne infekcije oštećuju bubrege,zato je dobro uraditi laboratorijsku analizu.Nivo ureje i kreatinina u krvi su dobri parametri bubrežne funkcije.Povišene vrednosti ukazuju na  bubrežno oštećenje.

-Previše količina alkohola nije dobro za zdravlje.Alkohol sadrži toksine što je štetno za bubrege zato treba o tome voditi računa.
-Može da se ode na pregled uktrazvuka bubrega, ovom dijagnostičkom procedurom se kontrolišu stanje bubrezima.
-Vredi pogledati i šećer u krvi, naročito ako ima dijabetičara u familiji jer je važan glikemijski index, da ne bi došlo do oštećenja bubrega.
-Važno je da se unese u organizam razni vitamini  A, B, C, D, E, Q10 zbog zaštitnog dejstva bubrega od toksičnosti i slobodnih radikala.
-Previše kofeina može biti štetno, naročito kada smo žedni skloni smo da uzimamo gazirane napitke pun kofeina što oštećuje bubrege.
-Postoji još jedna loša navika-odlaganje mokrenje, odnosno otoći u toalet na vreme da se isprazni mokraćna bešika jer može doći do razne komplikacije kao hidronefroza, povećanje pritiska urina u bubrezima.

POSTAVI ODGOVOR