Šetnja po suncu jača kosti

0
197

setnja_po_suncu_jaca_kostiS početkom menopauze kosti počinju ubrzano da se razgrađuju i da gube na gustini. Ovaj proces je najizraženiji na početku prelaznog perioda, pa se u prvih pet godina menopauze gubi do pet odsto gustine godišnje. Kosti postaju krte i do preloma dolazi i pri bezazlenom fizičkom naporu.
Najčešće stradaju kičmeni pršljenovi, podlaktica i vrat butne kosti, a neki od preloma, nažalost, ostavljaju posledice za čitav život. Trećina žena s prelomom kuka, najtežom posledicom osteoporoze, trajno gubi sposobnost za samostalan život, a petina njih ne poživi ni godinu dana nakon preloma. Zbog drugih bolesti koje se javljaju u ovom životnom dobu jednom broju pacijentkinja se i ne preporučuje operacija jer je previše rizična.

Kako sprečiti prelom

– Sve to se dešava zato što se u petoj i šestoj deceniji života znatno smanjuje sposobnost zarastanja kostiju. Ovi podaci su dovoljno uznemiravajući, te je izuzetno važno sačuvati gustinu kostiju i učiniti ih otpornijim na prelome – kaže potpukovnik prof. dr Milan Petronijević, internista-reumatolog i načelnik Prvog odeljenja Klinike za reumatologiju Vojnomedicinske akademije.
Kampanja „Čvrsto sam rešila“, koju su pokrenuli Srpsko društvo za borbu protiv osteoporoze i Udruženje reumatologa Srbije, treba da edukuje žene koje su ušle u menoapuzu kako da očuvaju zdravlje kostiju i spreče prelome.
– To se pre svega postiže pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Ishrana mora da bude uravnotežena i da obezbeđuje organizmu dovoljno kalcijuma i vitamina D. Žena u menopauzi treba dnevno da unosi bar 1.000–1.200 mg kalcijuma. Najbolji izvor ovog minerala su mlečni proizvodi, ali oni, nažalost, obično sadrže i holesterol, zbog čega treba uzimati isključivo obrano, nemasno mleko i mladi sir. Velikih količina kalcijuma ima i u zeljastom povrću, kao što su brokoli i karfiol – kaže doktor i dodaje da se potrebe za vitaminom D mogu zadovoljiti dvadesetominutnim izlaganjem suncu, konzumiranjem ribe i ribljeg ulja.

Aerobik DA, trčanje NE

Kako bi sprečile moguće lomove kostiju, žene u menopauzi treba da su fizički aktivne. Prof. dr Milan Petronijević im savetuje laganu, polučasovnu, svakodnevnu šetnju, vežbe istezanja, vežbe s trakama i sve aerobne vežbe tokom kojih se pravilno diše. Za jačanje muskulature šaka i ručnih zglobova preporučuje se stezanje loptice.
Međutim, postoje i fizičke aktivnosti koje treba izbegavati poput trčanja i skakanja jer nose rizik od pada, a samim tim i od preloma.
Prof. dr Petronijević savetuje ženama da, kada uđu u menopauzu, provere koliki je kod njih rizik za nastanak osteoporoze. To mogu da urade i rešavanjem testa (vidi test u okviru).
– Ukoliko postoje značajni faktori rizika, treba uraditi osteodenzitometriju, merenje gustine kostiju na vratu butne kosti i na kičmenim pršljenovima – kaže dr Petronijević.

POSTAVI ODGOVOR