Osteomijelitis

0
302

osteomijelitisOsteomijelitis je zapaljenje koštane srži zbog infekcije sa različitim uzročnicima, uključujući periost, medularnu šupljinu i kortikalnu kost.Uzročnici mogu biti specifični i nespecifični.

Simptomatologija:
Nespecifični oblik se deli na akutnu i hroničnu formu.Akutna hematogena forma je posledica prodora bakterija u krvotok iz postojećeg žarišta (tonsilitis, otitis media acuta, angina).Kod osteomijelitisa simptomi i klinička slika se razlikuju po životnoj dobi.
Osteomijelitis kod novorodjenčeta i odojčeta može biti kao posledica infekcije pupka, ili petne kosti prilikom  laboratorijske pretrage.Najčešći uzročnici su meningokok i pneumokok.
Osteomijelitis kod male dece se manifestuje bolom, otokom u predelu metafize neposredno uz zglob, sa septičnom visokom temperaturom, lošem opštem stanju.Mogu da se stvaraju nova septikopiemična žarišta sa pojavom fistula.
Osteomijelitis kod odraslih krvnim putem retko nastaje, jer teže dolazi do subperiostalnih apscesa.

Dijagnoza:
Vrši se laboratorijska analiza-KKS, diferencijalna krvna slika, urin kompletan, radiološko ispitivanje.

 

Lečenje:
Primenjuje se konzervativna i hirurška terapija.Daju se visoke doze antibiotika, zatim za jačanje imuniteta primenjuje se  gamaglobulin.Hirurško lečenje se odnosi na inciziju i lečenje rane, mirovanje u postelji.

Akutni oblik osteomijelitisa:
Nastaje zbog traume egzogenim putem usled povrede, saobraćajne nesreće, sportskih povreda.Za razvoj ovog oboljenja utiče imunitet, vrsta preloma-otvoreni ili zatvoreni, vrsta i tehnika hirurškog zahvata.Javlja se povišena temperatura, ubrzana sedimentacija, leukocitoza, lokalno se vidi rana, otok, crvenilo, sekrecija i bol.Lečenje što pre započeti sa visokim dozama antibiotika još u akutnoj fazi, i ne sačekati hroničnu formu bolesti.Vrši se obrada rane, povišen položaj ekstremiteta, mirovanje.

Nespecifični hronični Osteomijelitis:
To je sekundarna forma nelečenog akutnog oblika.Za razliku od akutnog oblika lečenja su dogotrajna, zapaljenjski proces narušava zdravlje bolesnika.Takve rane sadržavaju gnojav i obilan sekret.Hirurško zbrinjavanje rane je od velikog značaja koriste se i antiseptici, obrada rana a dalje lečenje je isto kao u akutnoj fazi.

POSTAVI ODGOVOR