Atletsko stopalo-Tinea pedis

0
212

Atletsko-stopaloU nastanku atletskog stopala su gljivice prouzrokovači koji rastu u vlažnim uslovima kao što je Candida albicans, Trychophyton rubrum, Epidermophyton i dr.Na oštećenoj koži simptomi mogu se pogoršati.Atletsko stopalo se može dobiti od onih koji ga imaju oko bazena ako se hoda na mokrom podu bosonog.Može se širiti upotrebom predmeta inficirane osobe.Infekcija je češća čije se stopalo pojačano znoji, može se preneti i na ostale delove tela.

Klinička slika

Koža stopala je ispucana, oguljena, crvena postoji svrab,peckanje, bockanje i pojava malih mehura, koji mogu da puknu ispod njega je bolno, koža može da se zadeblja i da se ljušti.
Sem tabana zahvata nožne nokte.Ako infekcija duže traje nokat postaje žuto-smedje boje, nokat se zadeblja, dobija neugodan miris i bele pege po noktima.
Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda stopala i uzimanju uzoraka kože-laboratorijska analiza.

Lečenje

Primena antigljivičnih proizvoda kao krema Mikonazol, Klotrinazol, Ekokonazol.Ukoliko nastaje sekundarna bakterijska infekcija lečenja zahteva kupke i primenu antibiotika.Važna je higijena stopala.Redovno pranje noge toplom vodom i sapunom, dobro osušiti mekom peškirom.Koristiti samo pamučne čarape.U toku dana dobra je ventilacija noge bez čarapa.
Kod atletskog stopala je najvažnija prevencija.
-Hodanje po vlažnim podovima samo u obući papučama, cipelama sandalama,
-Predmete za ličnu higijenu ne sme se deliti sa drugim osobama,
-Čarape treba kupiti od pamučnog materijala i menjati ih bar 2x u toku dana,
-Nositi komotnu obuću koja ne steže,
-Ukoliko postoji pojačano znojenje nogu treba posipati sa talkom-puderom,
-Provetravanje sportske obuće.

POSTAVI ODGOVOR