Medjurebarna (interkostalna) neuralgija

0
113

Medjurebarna (interkostalna) neuralgijaMedjurebarna (interkostalna) neuralgija počinje u predelu ledja i širi se prema prednjem zidu grudnog koša tz. pojasni bol.Stalno je prisutan, tup, sevajući bol sa napadima jakog bola.Može biti posledica oštećenja interkostalnog-medjurebarnog nerva, kao posledica preloma rebara, operacija na grudnom košu, ili usled pritiska na nerv.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu prisustva pojasnog bola u grudnom košu.Radi se radiološki pregled u cilju otkrivanja patoloških provesa.
Lečenje:
Primenjuje se medekamentozno lečenje davanje analgetika, antiepileptika, antidepresiva.
Blokiraju se  ili presecaju po jedan nerv iznad ili ispod zahvaćenog.Kod upornih bolova i neizdrživih koriste se neuromodulatorne tehnike.
Električna neurostimulacija ili složene neurohirurške operacije.Suština neurostimulacije je da se blagim prijatnim električnim  udarima aktiviraju nebolni impulsi i na taj način guše bol.Od mesta električne stinulacije može biti periferna, nervna, spinalna i moždana.U takvim slučajevima potkožno se ugradjuje mali urdjaj-neurostimulator od kojeg polazi elektroda plasirana u odgovarajući deo nervnih sistema.Nerostimulator kontinuirano šalje električne impulse odgovarajuće jačine i frekvencije koji modulira bol i koji se po potrebi mogu menjati.

POSTAVI ODGOVOR