Neutropenija

0
353

neutropeniaNeutropenija (granulocitopenija) označava smanjenje broja granulocita, odnosno neutrofila.Najteži oblik je agranulocitoza.Neutrofili su tip belih krvnih ćelija koji štite organizam od infekcije preko ćelijskog imuniteta.Uzrok nastajanja neutropenije su lekovi kao primarni faktor, zatim može nastati sekundarnio ili posledice bakerijskih, virusnih infekcija, smanjeno stvaranje granulocita u koštanoj srži, aplastična anemija, autoimuna neutropenija, nedostatak viamina B12-folata i bakra, razni mehanizmi fizički i hemiski agensi, malignitet, zračanje, citostatici.

Simptomatologija:
Počinje naglo sa temperaturom, drhtavicom, malaksalošću, bolovima u mišićima.Nastaju ulcerozne promene u ždrelu, na nepcu, tonzilama, desnima.Uvećane su regionalne limfne žlezde.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijske analize-leukocitarna formula, bris sluzokože sa antibiogramom.

Lečenje:
Terapija zavisi od uzročnika koji su doveli do ovog stanja.Primenjuje se simptomatska terapija davanje vitamina i mirovanje.

POSTAVI ODGOVOR