Neurološki razvoj beba

0
398

neuroloski_razvoj_bebaRefleksi kod beba javljaju se i gube po tačno određenom redosledu, pa je svako odstupanje razlog da posetite lekara
Mnoge majke, naročito prvorotke, ne znaju da prate neurološki razvoj bebe, odnosno nisu sigurne kako bi novorođenče trebalo da se ponaša i reaguje. Vrlo je važno od prvog dana pratiti bebu, a jedini način da se otkrije eventualni neurološki problem je posmatranje.

Kod zdravog novorođenčeta, tokom dana i noći smenjuju se periodi budnosti i sna koji ulaze u ritam tek posle nekoliko nedelja ili meseci. Kada dete leži na leđima ono je poluzgrčeno, kada leži potrbuške nožice su zgrčene, kolena su podvučena pod stomak, pa izgleda kao da beba pravi pokrete puzanja (lekari to nazivaju „primitivnim refleksom puzanja“). U takvom položaju dete bi trebalo bez teškoća da okreće glavu levo i desno. Svaki asimetričan položaj glave, upadljiva mlitavost ili izvijanje vrata i leđa unazad, razlog su da se konsultujete sa lekarom.

Beba bi trebalo da bude aktivna i da reaguje na spoljne nadražaje pokretima vrata i ekstremiteta. Vrlo često tokom prvih dana bebe drhte dok plaču i to je sasvim normalna pojava. Ipak, treba posetiti lekara ako su pokreti uvek drhtavi, jer to ukazuje na prenadražen nervni sistem ili smanjen nivo kalcijuma. Vodite računa da li beba pokreće ruke i noge, da li to radi ravnomerno, da li se više okreće na jednu stranu… Iako nisu koordinisani, važno je da beba istom snagom pravi sve pokrete. Znaćete da beba vidi ako skupi okice i trepne kada je izložena jačoj svetlosti, a ukoliko se trgne na jači zvuk to je siguran znak da čuje. Deca bez izuzetka razvijaju i određene reflekse koji se javljaju i gube po tačno određenom redosledu, a svako odstupanje može da ukazuje na neurološke probleme.

* Bebe imaju refleks „traženja usnama“, odnosno refleks „sisanja“, kada okreću glavu kada im dodirnete ugao usana. Ovaj refleks gubi se u četvrtom mesecu.

* Refleks „hvatanja“ na ručicama gubi se između trećeg i četvrtog meseca, dok se na nožicama održava do prvog rođendana. To znači da će beba zgrčiti prstiće na rukama i nogama kad god joj dodirnete dlan ili stopalo.

* Kada dete uhvatite ispod pazuha i postavite ga blizu tla, ono će praviti pokrete kao da hoda, odupiraće se o podlogu i „preskakaće“ prepreke.

* Jedan od najvažnijih je Morov refleks, koji se gubi posle šestog meseca, a izaziva ga svaki iznenadni nadražaj, jak zvuk ili pokret. Kada je refleks prisutan dete reaguje tako što u prvom trenutku naglo pruži ručice i nožice, a zatim se skupi. Izostanak ovakve reakcije može da ukazuje na neki problem ili paralizu udova.
Beba se pravilno razvija ako se umiri kada je majka uzme, ako uživa u kupanju, dojenju, maženju. Ukoliko previše plače, razdražljiva je, ne možete da je smirite ni kada je sita, čista i zdrava, treba da se konsultujete sa lekarom.
Neka deca imaju hipotoniju ili hipertoniju (previše mlitave ili previše zgrčene mišiće) i to nije uvek znak oboljenja, već se rešava fizikalnom terapijom. Stručnjaci tvrde da postoje deca koja imaju „urođenu mlitavost“, pa kasnije od svojih vršnjaka učvrste glavicu, kasnije sednu ili prohodaju. Uz konsultacije sa lekarima takva deca se razvijaju bez ikakvih problema ili zdravstvenih tegoba. Ipak, hipotonija koja predugo traje može da bude i znak ozbiljnih neuroloških problema, pa je važno blagovremeno posetiti fizijatra.

POSTAVI ODGOVOR