Zapaljenje očnog živca

0
531

zapaljenje-ocnog-zivcaPomoću optičkog nerva se vrši prenos električnog impulsa iz mrežnjače u mozak.Upalni proces može da zahvati očni živac u izvesnim segmentima ili celom dužinom, tako nastaje neuritis, papilitis, neuritis retrobulbaris i neuritis optochiasmatica.
Neuritis retrobulbaris nastaje kada je proces lokalizacije na očnom živcu iza očnog bulbusa.Bolesnik se žali na bolove pri pokretanju očne jabučice zbog istezanja živaca.Etiološko gledano javlja se usled intoksikacije alkoholom i nikotinom, u slučaju oboljenja od multiple skleroze počinje sa optičkim neuritisom.
Papilitis nervus optici može biti primarni ili sekundarni oblik.Zapaljenje može da se prenese na papilu iz retrobulbarnog dela živca.Bolesnik se žali na opadanje vida, tačkasti ispadi vidnog polja, promene u širini vidnog polja.Oftalmolog primećuje hiperemičnost papile i edematoznost i veliko oštećenje funkcije vida.
Retrobulbarni neuritis obično bude od prvih simptoma kod multiple skleroze.Taj oblik neuritisa odlikuje se bledilom papile vidnog živca i smanjuje se oštrina vida.
Neuritis retrobulbaris alcoholo-nicotinica nastaje zbog zloupotrebe alkohola ili nikotina koji može biti akutno ili hronično.Težak oblik se javlja kod trovanja metil-alkoholom gubitak vida.Lečenje se vrši prestankom upotrebe alkohola i nikotina, često zahvata i druge živce.Vrši se detoksikacija, primena vazodilatatora, vitamini iz grupe B.
Neuritis optochiasmatica nastaje u toku nekog oboljenja kod meningitisa, encefalitisa.Simptomatologija se izjednačuje sa retrobulbarnog neuritisa s tim što su ovde i promene u širini vidnog polja.Posebnu pažnju zaslužuju promene intrakanalikularnog dela očnog živca jer zbog obavijenosti koštanog kanala usled edema i zapaljenja nastaje uklještenost već oštećenog živca.Kod povrede glave koji je praćen frakturom kostiju orbite, nastaje kompresija, sekrecija živca u optočkom kanalu.
Etiologija neuritisa optičkog živca je različita: virusne, bakterijske infekcije, endogene, egzogene, intoksikacije, zapaljenja paranazalnih  šupljina, procesi iz orbite, flegmona orbite.
Terapija neuritisa optikusa može biti etiološko i simptomatsko, uključuje se neurološko, otorinolaringološko, internističko i laboratorijsko ispitivanje.Primenjuju se vazodilatatori, kortikosteroidi po potrebi, antibiotsko lečenje, glikoza, vitamini B komplex.

POSTAVI ODGOVOR