Opekotine oka

0
245

Opekotine_okaOpekotine oka (combustio oculi) su povrede  izazvane termičkim agensima u tečnom, čvrstom i gasovitom stanju.
Klinička slika:zavisi od stepena i težine takve vrste povrede.
*Prvi stepen podrazumeva hiperemiju (crvenilo) kože, očnih kapaka, hiperemiju vežnjače, zamućenje epitela rožnjače i pojačanu sekreciju.
*Drugi stepen sa pojavom otoka vežnjače i nekroza (izumirenja tkiva) parenhima rožnjače.
*Treći stepen sa pojavom nekroze vežnjače i parenhima rožnjače.Zbog nekroziranja vežnjača je ishemične bele boje, a rožnjača je neprovidna zamućena.Nekrotično tkivo se zamenjuje ožiljcima i na vežnjači kasnije dolazi do priraslica, a na rožnjači se formiraju ožiljci sa vaskularizacijom.Oštećenja vida znatno zavisi od težine povreda.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike i oftalmološkog pregleda.
Lečenje:prvo zahteva hitnu medicinsku pomoć, zatim nastavlja se  medikamentoznom ili hirurškom terapijom.Hitna medicinska pomoć se sastoji od ispiranja oka fiziološkim rastvorom,lokalnim anestetikom, ukapavanjem midriatika, vazodilatatora, antibiotika i vitamina.
Kod nekrotične promene, dublje izražene dolazi u obzir:hospitalizacija zbog oslobadjanja deformiteta i priraslica vežnjače ili plastična operacija.

POSTAVI ODGOVOR