Prolaps anusa i rektuma

0
353

prolaps_anusa_i_rektumaAnorektalni prolaps je protruzija sluznice, ili svih slojeva anusa i rektuma.
Uzrok nastanka
Za nastajanje prolapsa od značaja su naprezanje pri defekaciji i slabost potporne muskulature anorektalne regije. Povećan intraabdominalni pritisak dovodi do istiskivanja sluznice anusa i/ili rektuma. Prolaps se retko javlja. Češće se sreće u srednjem životnom dobu, u osoba ženskog pola.
Klinička slika
Bolesnici ističu da im u toku defekacije, kašlja, kijanja, čak i pri hodu, ispada anorektalna sluznica u dužini 2 do 4 cm. Prolaps sluznice se u početku spontano povlači, a kasnije se mora izvršiti manuelna repozicija. Postoji neuredno crevno pražnjenje. Često, prolapsi mogu dovesti do atonije sfinktera i delimične ili potpune fekalne inkontinencije. Trajni rektalni prolaps dovodi do ishemičnih ulceracija na prolabiranom delu krvarenja.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, fizičkog pregleda, neurološkog pregleda, rektosigmoidoskopije.
Lečenje
Za lečenje anorektalnog prolapsa bitno je uredno crevno pražnjenje i higijena anorektalnog pregleda. Hirurško lečenje zavisi od vrste prolapsa i prisutnih komplikacija. Recidivi su dosta česti. Prevencija prolapsa sastoji se od sprovođenje dijetalnih mera radi redovnog pražnjenja creva.

POSTAVI ODGOVOR