Hepatična pelioza

0
264

hepaticna-peliozaHepatična pelioza je poremećaj  sa cističnim prostorima rasuti po jetri koji su ispunjeni krvlju, ali su asimptomatski.Za uzrok nastanka postoje razne teorije: hepatocelularna nekroza, oštećenje sinusoida jetre usled korišćenja nekih lekova (steroidi, tamoksifen), razni toksini ili neke infekcije.

Simptomatologija:
Nastaju cistične formacije od nekoliko milimetara do 3 cm u prečniku, koji su ispunjeni krvlju, povodom toga može da se razvija oboljenje jetre, ruptura sa hemoragijom, portna hipertenzija sa pojavom žutice, hepatomegalija (uvećana jetra), ili insuficijencija jetre.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, objektivnog pregleda, kliničke slike, UZ, CT, NMR, laboratorijske analize.Asimptomatska formacija može slučajno da se otkrije pri pregledu ultrazvukom.

Lečenje:
Primenjuje se simptomatska terapija.Ako se utvrdi uzrok nastanka bolesti (lekovil ili toksini), treba izbegavati ekspoziciju.Uravnotežena ishrana sa puno vitamina, proteina, ugljenih hidrata i manje masti.Kod povećanog portnog pritiska daju se beta blokatori, zatim vazodilatatori (nitriti).

POSTAVI ODGOVOR