Polip debelog creva

0
381

Polip debelog crevaPolip je naziv za tkivnu masu koji se nalazi u lumenu creva na sluzokoži debelog creva (kolona).Polipi mogu biti bezopasne do ozbiljne komplikacije.Postoje tri tipa polipa debelog creva:
-Neoplastične, adenomatozni i maligni polipi.
-Hipereplastični, koji se javljaju u sigmoidnom kolonu i rektumu retko su maligni.
-Ne neoplastične koji se javljaju kod zapaljenjskih oboljenja organa digestivnog trakta (ulerozni koltis, Kronova bolest).
Za nastanak oboljenja su brojni faktori rizika, igra ulogu starost bolesnika, porodična anamneza,nasledna predispozicija, nezdrav način ishrane, pušenje i konzumiranje alkohola, povećana telesna masa-obesitas, smanjen nivo fizičke aktivnosti prouzrokuje zatvor i iritativno deluje na crevnu sluzokožu.Genetska mutacija je bitan faktor kao familijarna adenomatozna polipoza (FAP), Može u kasnijem periodu života da prouzrokuje malignitet.Karakteristično je i pojava nekih sindroma kao Gardnerov sindrom sa pojavom polipa u tankom i debelom crevu.Mogu biti i nekancerogenski tumori u drugim delovima tela (koža, lipom, kost, lojna cista, abdomen), to su tzv. dezmoidni tumori.
-Peutz-Jeghers sindrom može da se manifestuje sa razvojem pigmentacije po celom telu uključujući usne, desne, stopalo sa crno-zelene prebojenosti.Prisutni su i polipi debelog creva sa malignitetom.
-Lynch sindrom ili nasledni nepolipozni kancer debelog creva, gde se razvija mali broj polipa debelog creva koji mogu postati i maligni.
Simptomatologija:
Uglavnom polipi debelog creva su asimptomatske, zato su poželjne redovne kontrole.Polipi mogu biti od veličine zrna graška do loptice koji narušavaju rad i funkciju creva.Mali polipi se otkrivaju slučajno.Ukoliko se manifestuju sa simptomima one su sledeće: rektalno krvarenje, prisustvo crne stolice, zatvor, proliv, otežano pražnjenje creva, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje.
Dijagnoza:
Anamneza od strane bolesnika nije dovoljna za postavljanje tačne dijagnoze.Radi se kolonoskopija koji omogućava posmatranje unutrašnjosti čitavog debelog creva sa savitljivim crevom i kamerom, uzimanje biopsije koji dokazuje histopatološki pregled.Rade se još i razni dopunski testovi kao laboratorijska analiza.Najnovija metoda DNK testiranje stolice koji pronalazi maligne ćelije u stolici, to je kao Skrining metoda.
Lečenje:
Polipi se mogu ukloniti kolonoskopom ili elektrokauterizacijom (strujno spaljivanje) sa većim i manjim rizicima uključujući krvarenje i perforaciju kolona.Preveliki polipi se uklanjaju laparaskopskom metodom odnosno resekcijom debelog creva, ili se vrši klasični hirurški zahvat.

POSTAVI ODGOVOR