Sindrom slepe vijuge

0
261

Sindrom slepe vijugeSindrom slepe vijuge može da se manifestuje usled operacije želuca.U distendiranoj dovodnoj vijuzi ta staza pogodan je za razvoj bakterijske infekcije.Usled hiperbioze pankreasna lipaza inaktivira se i nastane dekonjugacija soli žučnih kiselina i pojava malopsorpcije i maldigestije.Javlja se anemija u hipohromnom megablastnom i makrocitnom formom jer bakterije za svoj rast koriste vitamin B12.Zatim poremećana je i apsorpcija vitamina, belančevina i elektrolita.

Simptomatologija:
Kod ove vrste bolesti dominira masne, tečne, lepljive stolice (steatoreja) sa zadahom.Javlja se umor, malaksalost, pad apetita i težine, zujanje u ušima.Klinički se vidi bledilo kože, sluzokože, edemi, pigmentacije po koži pa do kaheksije.

Dijagnoza:
Postavlje se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiološkog pregleda barijumom, endoskopije i laboratorijskog nalaza.

Lečenje:
Primenjuje se uništavanje bakterijske flore antibioticima širokog spektra, zatim daju se još i Eubiotici-to su korisne bakterije koje svojim prisustvom u debelom crevu bore se sa onima, koji izazivaju probleme.Ubrzavaju tok bolesti ali ne sprečavaju.

POSTAVI ODGOVOR