Hemoroidi

0
253

hemoroidiHemoroidi su jedna od najčešćih bolesti danas. Smatra se da čak 60-90% ljudi bar jednom u životu ima poteškoća s hemoroidima.
Javljaju se kod muškaraca i žena, najčešće u dobi između 20. i 50 godina.
Hemoroidi su proširenja analnih vena, građeni su kao jastučići koji se sastoje od glatkih mišića, vezivnog tkiva i krvnih žila. Hemoroidi nastaju uslijed određenih stanja i promjena kada dolazi do povećanja tih jastučića koji skliznu iz anusa prema dolje.
Prema smještaju, hemoroidi se djele na vanjske, unutrašnje i miješane. Klinički se dijele u četiri stupnja:
1. stupanj – hemoroidi se samo izbočuju u lumen analnog kanala.
2. stupanj – hemoroidi prolabiraju izvan anusa samo za vrijeme defekacije, ali se nakon toga spontano vračaju u analni kanal.
3. stupanj – hemoroidi prolabiraju izvan anusa, spontano ili za vrijeme defekacije, ali se ručno mogu vratiti u analni kanal.
4. stupanj – hemoroidi su stalno prolabirani izvan analnog kanala i ne mogu se ručno vratiti natrag.
UZROK
Ne postoji jedinstven uzrok pojavi hemoroida već se smatra da su oni uzrokovani zajedničkim djelovanjem više faktora.
* Obiteljsko pojavljivanje hemoroida – povezano je s obiteljskom slabošću vezivnog tkiva i fragilnošću krvnih žila.
* Trudnoća – pritisak fetusa koji uzrokuje povišenje tlaka u trbušnoj šupljini i djelovanje hormona na razvoj i povećanje hemoroida.
* Prehrana – masna prehrana sa malo voća, povrća i žitarica.
* Premali unos tekućine.
* Povišen tlak unutar trbušne šupljine – debljina, trudnoća.
* Neredovita stolica – stolica koju osoba ima svaka dva do tri dana, koja je tvrda te osoba osjeća bol i napinjanje pri defekaciji.
SIMPTOMI
* Krvarenje – krvarenje je najčešći simptom i uglavnom se odnosi na unutrašnje hemoroide. Krvarenje je svjetlocrvene boje i javlja se pri kraju stolice. Ponekad može biti obilno te uzrokovati anemiju.
* Prolas hemoroida za vrijeme defekacije.
* Svrbže, peckanje i oticanje anusa i analne regije.
* Tromboza hemoroida – nastaje kao komplikacija hemoroida, a karakterizirana je bolnom, plavkastom ograničenom oteklinom u perianalnoj regiji koja je obično tvrda i bolna na opip.
DIJAGNOSTIKA
Dijagnostika hemoroida je jednostavna i moguća je već samim fizikalnim pregledom (vanjski hemoroidi) i digitorektalnim pregledom i proktoskopijom (unutrašnji hemoroidi).
LIJEČENJE
Liječenje se dijeli na simptomatsko liječenje (metode koje reguliraju stolicu i lokalne masti) te na invazivne tehnike i kirurški zahvat.
Simptomatsko liječenje:
* Aplikacija preparata – najčešće u obliku masti koje imaju blago anestetičko i protuupalno djelovanje.
* Pravilna prehrana – povećati unos povrća, voća i žitarica. Sve ove namirnice su bogate biljnim vlaknima te rade na principu da vežu na sebe velike količine vode te time šire lumen crijeva i potiču peristaltiku.
* Povečati unos vode – potrebno je piti barem 2l vode dnevno što potiče peristaltiku crijeva i također omekšava feces te olakšava njegov prolaz kroz debelo crijevo i anus smanjujući krvarenje.
* Smanjiti konzumaciju kave i cigareta – iako kava i cigareta u početku potiču probavu, ako se konzumiraju u povećanoj količnini uzrokuju grč crijeva i zastoj stolice.
* Povećati tjelesnu aktivnost – općenito tjelesna aktivnost potiče probavu.
Invazivne tehnike:
* Injekcijska skleroterapija – metoda koja se sastoji u davanju sklerozirajućeg sredstva u područje hemoroida koje uzrokuje suženje krvnih žila.
* Podvezivanje hemoroida gumenim prstenom – uzrokuje prekid krvnog protoka i nekrozu odnosno odumiranje tkiva u hemoroidima.
* Krioterapija – metoda koja izaziva nekrozu tkiva hemoroida (odumiranje) primjenom vrlo niskih temperatura. Najčešće se koristi tekući dušik čije isparavanje razvija temperaturu od -196 stupnjeva C.
* Infracrvena fotokoagulacija hemoroida.
* Dijatermija.
* Elektroterapija istosmjernom voltažnom strujom.
* Laserska terapija hemoroida.
Kirurški zahvat:
Kirurški zahvat odstranjenja hemoroida – hemoroidektomija.

POSTAVI ODGOVOR