Stomačni virus

0
128

Stomačni virusPoznat je pod nazivom virusni gastroenteritis.To nije isto što je grip jer pravi grip napada nos, ždrelo dok stomačni virus napada creva.Virus se brzo širi, naročito u kolektivima najpre napada decu i stariju populaciju.Stomačni virus mogu prouzrokovati više vrsta virusa:to su Rotavirusne infekcije,Norovirusi, adenovirusi i mnogo tipova enterovirusa.
Simptomatologija:
Bolest počinje sa bolovima i grčevima u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja od 1-4 dana, povišena temperatura, glavobolja, drhtanje, gubitak apetita.Izvor ovog oboljenja može biti nehigijensko spremanje hrane, rukovanje namirnicama.Pored izbegavanja zaražene hrane ili pića važna je lična higijena i često pranje ruke.
Dijagnoza:
Postavlja se pomoću laboratorijske analize upotrebom testova na otkrivanju antigena u stolici.Pregled stolice na razne kulture i na parazite.
Lečenje:
Bazira se na dijeti i nadoknade tečnosti, dodatkom soli i minerala, stroga dijeta i sprečavanje dehidratacije.Antibiotici u lečenju virusnih gastroenteritisa nije efikasna i ne treba primenjivati.
Ishrana:
Uzimanje puno tečnosti je od ključne važnosti, mnogo čajeva, zato je prva faza samo nega i napitak.Kasnije blaga ishrana, mirovanje, topla blaga supica.Od hrane pirinač, tost, suvi hleb, grisini dvopek.Djumbir je biljka koja ublažuje mučninu i zato uzeti 2-3 šolje čaja od djumbira zatim od celera i kamilice, ili nane su pomoći u borbi protiv stomačnog virusa.

POSTAVI ODGOVOR