Viplova bolest

0
98

Viplova bolestViplova bolest je retko sistemsko oboljenje gastrointestinalnog trakta naročito na tanko crevo.Uzročnik je bakterija Tropheyma whipplei i nastaje poremećaj varenja i apsorpcija masti i ugljenih hidrata.Pored organa digestivnog trakta mogu biti zahvaćeni mozak, zglobovi, koža, oči, srčani mišić.Kod poljoprivrednog proizvodjača je češće oboljenje.
Simptomatologija:
Javljaju se obilne masne prolivaste stolice, nadimanje, grčevi u stomaku, gubitak telesne težine, bolovi u zglobovima, tamna prebojenost kože ili čvorići na koži, smetnje vida zbog uveitisa, glavobolja, malaksalost, gubitak pamćenja, konfuzija kad je zahvaćeno moždano tkivo.
Dijagnoza:
Klinička slika već govori o oboljenju.Radi se kao dopunski metodi endoskopski pregled creva, RTG pregled tankog creva, uzimanje uzorka sluzokože i histološki pregled.
Lečenje:
Zbog infekcije primenjuju se antibiotici davanje Doksiciklina i hidrohlorokina.Na početku bolesti daju se i kortikosteroidi.Nadoknada vitamina, minerala, proteina i masti.Radi nutricionog deficita preporučuje se dijeta sa dosta proteina, malo masti i bez glutena.

POSTAVI ODGOVOR