Da li je ateroskleroza pratilac starenja?

0
132

Da li je ateroskleroza pratilac starenjaUvek se verovalo teorija, da sa starenjem nastaje ateroskleroza.Najnovija saznanja ukazuju da može raznim metodama zaustaviti ili usporiti.Povećanje holesterola bez oksidativne modifikacije ne može izazvati aterosklerozu.
Antioksidansi sprečavaju oksidaciju holesterola, zato je bitna prevencija.Zdrav način života, mediteranska ishrana, povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje gojaznosti, kontrola šećera u krvi i krvnog pritiska.Sami krvni sudovi luče azot-monoksid i proces ateroskleroze započinje kada ga nema u dovoljnoj količini.Velikog udela ima centrali nervni sistem, metabolizam, visina pritiska, tonus krvnih sudova.
L-arginin je aminokiselina „čarobna molekula“, naš organizam ga pretvara u azot-monoksidnu molekulu, koji pomaže krvnim sudovima opuštanje, elastičnost i da se rašire (da ne bi došlo do nastanka plaka ili tromba).
Srećni ljudi su zdraviji, nedavno je publikovano da dužina života ne zavisi od klasičnih faktora rizika kao što je hipertenzija, holesterol, nasladje, gojaznost.Važna je lična, porodična sreća zadovoljnost sama sa sobom.Preko sreće se povećava endorfin i veća je koncentracija azot-monoksida.
Krvnim sudovima može da se pomogne formulom POLI MIL!
Svakog dana uzeti 150ml crnog vina, 400g voća i povrća, 2,7g belog luka, 118g ribe, 68g badema, 30g crne čokolade.
Ukoliko se čovek pridržava godinama datoj formuli, ne bi trebalo da se oboli od ateroskleroze.Ali to nije sve postoji i dodatna formula koji glasi:
0,3,5,140,5,3,0. ove brojeve tumačimo na sledeći način.
0-označava da nema pušenja
3-označava šetnju od 3km dnevno
5- je broj dnevnog obroka
140-je maksimalna vrednost gornjeg pritiska
5-maksimalni ukupan holesterol
3-maksimum lošeg holesterola
0-nema gojaznosti  i šećerne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR